Храмов празник ще чества черквата „Свети Петър и Павел“ , известна като Влашката църква, в село Попови ливади. Храмовият празник ще бъде отбелязан на 2 юли /неделя/ вместо на 29 юни, когато се пада църковния празник, така че да могат да присъстват всички, желаещи да почетат празника. След тържествената служба, ще бъде раздаден и курбан за здраве. Предвидена е и музикална програма и народно веселие.

Черквата е строена през 1913 година от животновъди власи, поради което и носи името Влашка черква.

След 1944 година черковната сграда се е използвала за ученически лагер, склад за зреене на сирене и кашкавал от околните мандри, сеновал, а след това е оставена да се руши. Иконостасът и стенописите с времето се разрушили напълно, но през 2012 и 2013 година църквата е възстановена отново и става действаща.

През 2002 г. по инициатива на гръцката влашка общност в Просочани са осигурени първите средства за възстановяването на черквата. С благословията на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, храмът е включен за финансиране по българо-гръцка европейска програма, в която заедно с черквата е възстановена хижа „Славянка“ и е изграден музей на линията Метаксас край гръцкото село Охиро.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *