VLADIKATA SERAFIM
Единственият начин да създадем по-добър свят и личен напредък е пътят на възпитанието и образованието. Образованието е процес на обучение, успореден с хода
на развитието на човека. В това благословено дело всеки придобива самосъзнание и опознава света около себе си.
Образованието е неуморна борба за изграждане на завършена личност. В тази борба учителите дават знания от ума и сърцето си. Умът и сърцето трябва да вървят заедно, за да дадат плод.

Скъпи ученици, използвайте своята критична мисъл.
Не подражавайте и не преписвайте механично.
Свети Василий Велики съветва:
„Общувайте с учени…, но не предавайте кормилото на вашата мисъл… Приемайте от тях това, което е полезно…”.
Успоредно със стремежа за придобиване на знания придобивайте и добродетели.

Уважавайте учителите си, зачитайте техния труд, бъдете искрени с вашите съученици, озарявайте с усмивки семействата си, бъдете умерени в материалните си изисквания. Времето, в което живеем е трудно и вашите родители не винаги ще могат да откликнат на тях. Придобивайте духовни ценности, без които не се създават личности. Молим се Бог да ви просвещава да напредвате в усвояване на уроците, но и да изграждате в себе си готовността да се трудите за създаване на един по-справедлив, по-мирен, по-свободен и, изпълнен с добродетелни човеци, свят. Не забравяйте, че проблемите в света се появяват не поради липса на знания, но поради липса на добродетели. Народът ни се нуждае от мъдри и добродетелни човеци, иначе няма да има надежда.

Вседушевно ви благопожелаваме крепко здраве, прилежност в усвояването на знанията, сърдечни взаимоотношения с вашите учители и съученици.
Благопожелаваме на всички благословена учебна година
Света Неврокопска митрополия

NOVATA UC GODINA

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *