Приключи третият проект от програмата „Региони в растеж“, с който е напълно обновена западната част на град Гоце Делчев. 4 843 966 лева е европейското финансиране и още 854 814 лева – национални средства е общата стойност на проекта. Преди това за обновяване на подземната инфраструктура общината е осигурила 1 344 600 лева чрез министерството на околната среда и водите, с което е подменена водопроводната и канализационната мрежа в квартала, а така също и всички подземни комуникации, съобщи кметът Владимир Москов.  Със средства на общината са ремонтирани критични места по отношение на отводняването и подмяната на канализационната мрежа.

Повече за реализацията на проекта бе обяснено по време на нарочна пресконференция, проведена в сградата на общинска администрация. На нея присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, народният представител Богдан Боцев, общински съветници, представители на фирми – изпълнители и надзорници по проекта и екипът, осъществил неговата реализация. Напълно са обновени 22 улици в гр. Гоце Делчев с обща дължина от 6400 линейни метра. Това са улиците: „Иларион Макариополски“ – север и юг, „Христо Силянов“, „Полковник Дрангов“, „Пирин“, „Арда“, „Марица“, „Тунджа“, „Цариброд“, „Екзарх Йосиф“, „Враня“, „Пирот“, „Ниш“, „Кичево“, „Дебър“, „Прилеп“, „Атанас Свещаров“, „Кръстю Сарафов“, „Атанас Дуков“, „Стефан Захариев“, „Гьорче Петров“, „Преспа“ и „Вихрен“.

Подменена е 37 хил.кв.м асфалтова настилка и 25 хил.кв.м. тротоарна настилка по улиците, монтирани са обезопасителни парапети пред училищата, нови пътни знаци, направена е пътна маркировка и „повдигнати“ пешеходни пътеки с цел подобряване организацията на движение, както и намаляване риска от пътно-транспортни произшествия с МПС и пешеходци. Благоустроени са подходите към жилищните блокове и гаражите, изградени са уширения за паркиране и поставяне на контейнери за битови отпадъци.

Подменено е уличното осветление с ново енергоефективно, за по-добра осветеност на улиците и комфорт на гражданите, а така също и за намаляване на енергийното потребление и разходите на общината. Облагородени са прилежащите към улиците зелени площи, извършена е санитарна сеч на стари стари и опасни дървета и са засадени нови. Тези мерки пряко ще допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха и повишаване на привлекателността на града. На всички рехабилитирани улици по проекта бе изградена достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Откриването на обновените улици в рамките на проекта, се състоя на улица «Иларион Макариополски», до вековния чинар, който е един от символите на града. Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет и отправи благословия за всички, които ще използват новата придобивка, като пожела да бъдат извършени още много такива полезни инвестиции в общината.

На свой ред, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подчерта, че успешната реализация на този проект е факт благодарение на добрата екипна работа – от страна на специалистите в общинската администрация, изпълнителите, техническия надзор, търпението и активността на самите граждани, които живеят в квартала, а не на последно място и доброто партньорството с централната власт.

«Хората в квартала проявиха голямо разбиране по време на изпълнението на проекта. Заедно, благодарение на добрия диалог успяхме да решим и критични ситуации, които възникваха в процеса на работа. Това бе проектът, в който мога да кажа, че гражданите живеещи в района бяха изключително активни със сигнали, с участие и с разбиране, за което им благодаря», каза кметът Владимир Москов.

Председателят на Общински съвет – Гоце Делчев Ангел Гераксиев, заяви, че като човек, който живее в този квартал е изключително благодарен за извършените ремонтни дейности. Той припомни, че улица «Иларион Макариополски» е правена през 60-те години на миналия век когато започва и облагородяването на квартала, а днес, 60 години по-късно е извършен и този толкова сериозен ремонт, който цялостно е променил визията на тази част на града.

Предстои същото обновяване да се случи и в югозападния квартал на града, където в момента се прави подготовка за подмяна на водопроводната мрежа. Приключиха процедурите по избор на фирми изпълнител за обновяване на Второ ОУ, ДГ „Калинка“ и ДГ „Радост“, като строителните дейности там ще започнат в края на зимата. 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *