Утре още един неврокопчанин поема висш държавен пост. Служебното правителство ще предложи на президента Румен Радев генерал Андрей Боцев да поеме поста началник на отбраната. От длъжността ще бъде освободен вицедамирал Емил Ефтимов, който бе назначен временно на поста през януари, когато ген. Константин Попов подаде оставка. Генерал Боцев е главнокомандващ на пехотата – най-големия вид въоръжени сили в България.

Генерал-майор Андрей Боцев е минал през всички нива на военната служба в пехотата.

Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в гр. Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ „Васил Левски”. Офицерската си кариера стартира като командир на взвод, след което заема последователно длъжностите – командир на рота, командир на мотострелкови батальон, началник-щаб на мотострелкови полк, заместник-командир и командир на мотострелкови полк, началник-щаб на бронетанкова бригада, ВРИД командир на бронетанкова бригада и командир на планинска бригада.

В щаба на Сухопътните войски е бил началник на направление, заместник-началник на отдел, заместник-началник на щаба по подготовката на войските, заместник-началник на Сухопътните войски, началник на щаба на войските. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, а през 2014 г. и Генералщабния й факултет.

От 30.06.2014 г. е повишен в следващо висше военно звание „генерал-майор” и назначен на длъжността „командир на Сухопътните войски”. Сред множеството награди, връчени на генерал-майор Боцев, са медалите „За отличие в БА” и „За заслуги към БА”; наградни знаци „За вярна служба под знамената”, поименно лично оръжие „карабина”.

Тази новина има 6 коментара

 1. Александър Самандов Reply

  Един достоен Български Офицер

 2. Райна Механджиева Reply

  Браво! Ще се радвам да бъде начело на отбраната една стойностна личност! Смятам.че с такива личности ще вървим напред и на Добро!

 3. Феодор Велидолски Reply

  Най после ЧОВЕК и генерал разбиращ от войска.
  Успех Андрей

 4. Стойчо попов Reply

  Две думи само: Човек -професионалист!Успех!

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.