Утре още един неврокопчанин поема висш държавен пост. Служебното правителство ще предложи на президента Румен Радев генерал Андрей Боцев да поеме поста началник на отбраната. От длъжността ще бъде освободен вицедамирал Емил Ефтимов, който бе назначен временно на поста през януари, когато ген. Константин Попов подаде оставка. Генерал Боцев е главнокомандващ на пехотата – най-големия вид въоръжени сили в България.

Генерал-майор Андрей Боцев е минал през всички нива на военната служба в пехотата.

Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в гр. Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ „Васил Левски”. Офицерската си кариера стартира като командир на взвод, след което заема последователно длъжностите – командир на рота, командир на мотострелкови батальон, началник-щаб на мотострелкови полк, заместник-командир и командир на мотострелкови полк, началник-щаб на бронетанкова бригада, ВРИД командир на бронетанкова бригада и командир на планинска бригада.

В щаба на Сухопътните войски е бил началник на направление, заместник-началник на отдел, заместник-началник на щаба по подготовката на войските, заместник-началник на Сухопътните войски, началник на щаба на войските. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, а през 2014 г. и Генералщабния й факултет.

От 30.06.2014 г. е повишен в следващо висше военно звание „генерал-майор” и назначен на длъжността „командир на Сухопътните войски”. Сред множеството награди, връчени на генерал-майор Боцев, са медалите „За отличие в БА” и „За заслуги към БА”; наградни знаци „За вярна служба под знамената”, поименно лично оръжие „карабина”.

By hronika

6 thoughts on “Неврокопчанинът генерал Андрей Боцев поема висш държавен пост”
  1. Браво! Ще се радвам да бъде начело на отбраната една стойностна личност! Смятам.че с такива личности ще вървим напред и на Добро!

  2. Най после ЧОВЕК и генерал разбиращ от войска.
    Успех Андрей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *