34 годишният Стоян Илиев успя да извади кръста от водите на река Градска на днешния празник Богоявление в гр. Гоце Делчев. Съботният ден и необичайно топлото и слънчево време събраха стотици неврокопчани на празничния ритуал. Неврокопският митрополит Серафим подари осветено кръстче и поздрави младия мъж, който за първи скача да улови кръста с групата мъже и младежи, която всяка година се включва в зимния православен ритуал. 

От тази година на мястото, където всеки път се хвърля кръста общината е изградила специален бент със шлюзове и там се събира много повече вода в празничния ден на Богоявление. 

Заедно със знамената на граничния полицейски участък и на офицерите и сержантите от запаса, владиката Серафим освети знамената и на трите гимназии в града. В литийното шествие се включиха кметът Владимир Москов, депутатите Богдан Боцев и Димитър Гамишев, заместник кметът Валери Сарандев, много млади хора, граждани, черковния хор при катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, предвождани от местната духова музика.

Още снимки от празника разгледайте тук:  https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=1741896762535042

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *