От едно интересно и полезно пътуване до Барселона се завърнаха група млади хора, ангажирани в един от проектите на Бизнес инкубатора в Гоце Делчев. Ето какво сподели директорът на тази най-активно работеща НПО в региона – Росица Джамбазова.

Работното посещение в Барселона бе креативно, зареждащо, цветно, емоционално и много полезно. За краткото време активните представители на работилниците видяха как текстилна фабрика е преобразена в Артистична Art Factory и е място за обучение и създаване на креативни продукти: музика, танц, видео, графити, дори цирково изкуство, как успешно работят екипи на творци, артисти, мениджъри, финансисти, имат не само зали, но и сцени за своите представления и циркова шатра, с гордост хората споделят успехите си и постиженията.

Публичното финансиране се използва за развитие на креативността, за изграждане на умения, които имат приложение, националните театри работят съвместно с тази Артистична фабрика и имат взаимна полза. Училището по дизайн има не само 2 -годишни учебни програми по графичен дизайн, мода, визуални изкуства, но и курсове на достъпна цена за местната общност. Многото идеи се реализират на практика. Дипломните работи например на модния дизайн са не само изделия, а красиви албуми с целия процес- от плата, кройката, модела, до изработката. А университетът ESDI залага на сътрудничеството с водещи испански и световни фирми, на практическото обучение. В залите им има всичко: от инструменти за изработване на предмети за интериора, през необходимите машини, компютри, принтери, оборудване, което създава виртуална реалност. Отделните направления имат съвместни работилници за обмен на идеи и споделяне на опит. Ориентирани са толкова напред в бъдещето, а са стъпили здраво на земята – над 80% от завършилите си намират работа първата година след завършването.

Обучително-културни организации като Боса Норд се фокусират върху истинско професионално образование за младежи. Една година се обучават за продуценти, визуално или видео изкуство, както и професионално осигуряване на звука. Очевидно е колко много държат на практиката – в центъра имат необходимите зали и оборудване, и професионалисти, които ги обучават. В град като Барселона с безброй фестивали и събития могат да реализират креативните си умения. Красиви и функционални са и занаятчийските изделия. Водещият експерт Хуан Педрегоса и неговият екип ни подготвиха невероятна програма и направиха всичко да се чувстваме добре дошли, да усетим сърцето и душата на Барселона и Каталуния.

Посещението е част от дейностите по трансграничния българо-македонски проект „Мрежа за креативно предприемачество“.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *