От следващия месец никоя държавна или общинска служба, както и нотариусите няма да имат право да искат от гражданите да носят скица на имота си, за да получат някаква услуга, обяви в отговор на депутатски въпрос на блицконтрола в регионалната комисия на НС министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й това ще стане възможно след като през октомври влезе в сила съответната наредба, която сега е на етап на обществено обсъждане. Тя ще задължава съответните институции да си направят труда да изтеглят въпросния документ от мрежата, а не да разкарват гражданите.

„Отделно за бизнеса и гражданите издаването на скицата за имота ще е 30% по-евтинo, защото ще се издава електронно и на едно гише. От октомври ще приключи чакането с часове за издаването на скица за районите, където има кадастрална карта“, посочва Павлова, цитирана от портала kmeta.bg.

liliana-pavlova

Това би трябвало да облекчи и жителите на град Гоце Делчев. Градът и имотите в землището му имат кадастрална карта още 2008 г., макар, че по думите на министър Павлова страната има покритие с кадастрална карта от 22%. Жителите на селата в общината все още ще трябва да разчитат на услугите на Агенцията по кадастъра.

За нови кадастрални карти и за обединяване на имотния регистър има предвидени 12 милиона лева по Оперативна програма „Добро управление“, така че покритието до края на програмния период да стане 95 % от страната е амбицията на регионалния министър.

Лиляна Павлова припомни, че не след дълго всички имоти у нас ще имат свое ЕГН. „Това е важна промяна, даваща възможност да се проследи историята им. По този начин ще се намалят рисковете от имотни измами. Ще се знае кои и кога са били собствениците и как имотът е бил продаван“, добави тя.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *