Днес отбелязваме 119-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев – голямата личност, за когото поетите пишат стихове, а народът ги превръща в песни, възхвалявайки неговия подвиг и оплаквайки неговата гибел. Целият си съзнателен 31–годишен живот, Гоце посвещава на поробения български народ. Военното училище в София, което завършва, му дава възможност и знания заедно с Даме Груев да оглави революционното движение на Македония, а учителската му професия му позволява да организира голям брой нелегални революционни комитети.

На 4 май 1903 година край село Баница (Серско), четата на Гоце Делчев е обградена от многобройна турска войска. В разгърналото се ожесточено сражение Гоце е убит. Петнадесет часа турците не смеят да приближат, и петнадесет часа останалите бойци гледат мъртвия Гоце и им се късат сърцата. А днес народът ни продължава да пее и жали своя безсмъртен герой и пази в сърцето си Гоце Делчев.

В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Гоце Делчев, на неговия паметник бяха положени цветя от ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопския митрополит Серафим, народния представител Екатерина Димитрушева, областния управител на Благоевградска област Валери Сарандев, директора на Областната дирекция на МВР – Благоевград ст.комисар Георги Кандев, представители на политически партии, патриотични организации, институции, учебни заведения в града.

Гневна от безхаберието на националните медии, адвокат Лилия Герова, която беше водеща на паметната церемония пред паметника на Гоце Делчев, в града, който носи неговото име, написа на стената си във ФБ:

ДНЕС НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ КАЗА И ДУМА ЗА ЕДИНИЯ ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ В ИСТОРИЯТА НИ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. НА 04.05.1903г. ТОЙ ЗАГИВА В НЕРАВНА БИТКА! ПРОГЛУШИХА НИ УШИТЕ ЗА КАКВО ЛИ НЕ, НО ЗА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН – НИЩО! ЗАРАДИ т. нар. СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЛИ?! ПРОДАЖНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ! ТАКИВА КАТО ВАС СА ПРЕДАЛИ ПО НАЙ-ЗЛОКОБНИЯ И УНИЗИТЕЛЕН НАЧИН КОСТИТЕ НА ГОЦЕ НА ИЗМИСЛЕНАТА ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА. ПО НАРЕЖДАНЕ НА МОСКВА! А СЕГА ПО НАРЕЖДАНЕ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО И БРЮКСЕЛ – МЪЛЧИТЕ И ВИ Е СТРАХ ЕДНА ДУМА ДА КАЖЕТЕ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!!! НЯМАМ ДУМИ, САМО ЕДНО ПОЖЕЛАНИЕ – ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ВСИЧКИ СТРАХЛИВИ ПОСЛУШКОВЦИ!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *