Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Решението влиза в сила от 1 март 2019 година. Към момента представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие с РМС № 223/2016 г. е Калин Митрев.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на Република България.

Снимка: © minfin.bg

Карина Караиванова напуска поста председател на Комисията за финансов надзор ще смени на поста Калин Митрев, който го заема от 2016 г.

Караиванова излезе с изявление по повод предложението.

 „Искам да уверя бизнеса и обществото, че до евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора у нас и възприемането на риск-базиран надзор. До края на месец март 2019 година трябва да сме готови с платформата за тази значима трансформация, а до края на февруари с методология за оценка на риска на пазара. Трябва да подготвим условията за употребата на стрес тестовете като обичаен инструмент в нашата дейност“, казва тя.

По думите й предизвикателство за екипа на КФН е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, за да се изпълнят ангажиментите за включването на страната ни в механизма ERM II.

„Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година“, допълва Караиванова

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова напуска поста си по-малко от 3 години след поемането на ръководството. Тя ще бъде преназначенаа за член на Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие от квотата на България. Досега този пост се заемаше от финансиста Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова.

Карина Караиванова започна 6-годишния си мандат начело на КФН през лятото на 2016 г., след като беше избрана от Народното събрание.

Тя е бивш зам.-министър на финансите при Владислав Горанов, заемала е постът и в периода декември 2012-февруари 2013 г. при Симеон Дянков. От 2003 г. тя работи в дирекция „Национален фонд“ на Министерството на финансите, като е заемала позициите експерт, началник отдел и директор. Завършила е икономика и магистратура по финанси и банково дело в СУ „Св. Климент Охридски“.

Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество. От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *