109-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма, която заради усложнената епидемична обстановка бе редуцирана и премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Специален гост на тържествата бе президентът на Република България Румен Радев.

         На паметния 19 октомври през 1912 година, идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 109 год., българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донесоха свободата на Неврокопския край.  

         В знак на почит и преклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението бяха положени цветя на паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади, паметника на Пейо Яворов в Градския парк, паметната плоча на ген. Константин Жостов, паметната плоча на Стоян Мълчанков, паметника на ген. Стилян Ковачев, паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска”, паметника на Христо Ботев, паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Гоце Делчев бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

         В проявите се включиха президентът на Република България Румен Радев, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, началникът на Областната дирекция на МВР – Благоевград, кандидати за народни представители, цялото ръководство на община Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и организации, както и на всички учебни заведения в града.

         „Повече от 700 са неврокопчаните, които се включват в отрядите на Македоно-Одринското опълчение и участват в боевете за освобождението на Македония и Одринска Тракия. 150 са участниците в доброволческите отряди, над 300 се включват в местните чети на ВМОРО и четите на организацията, които преминават границата“, припомни в своето приветствие кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

         „Днес се отбелязва една от най-важните дати в летописа на град Гоце Делчев – Деня на свободата му. С устрема на отрядите и четниците паднаха оковите на робството и Неврокоп завинаги зае своето достойно място в свободното българско отечество. Вие, хората от града продължавате да пазите и развивате традициите на този прекрасен български край. Желая ви непреклонна воля да отстоявате каузата за свободна и силна България“, каза в своето слово президентът на Република България Румен Радев.

         Заедно с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, президентът положи цветя на паметника на загиналите във войните.

         За значимия принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 75-годишнината от неговото създаване, президентът Румен Радев награди с плакет „Св.св. Кирил и Методий“ първия ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци.

         Програмата за празника на града продължи с откриването на документалната изложба „75 години Неврокопска съкровищница”, а след това с празничен концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана 75-та годишнина от неговото създаване.

         По повод годишнината, Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци с „Кристално огърлие” за изключителен принос в развитието на българския фолклор, а със „Златна лира”, посмъртно, Запрю Икономов за високи художествено-творчески постижения.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *