471Незаконно отрязани 71 едроразмерни дървета от бял бор, разкроени като дърва за огрев, установи съвместна проверка на Югозападното държавно предприятие и РДГ Благоевград в района на „ДЛС Дикчан” – с. Сатовча. Проверката е извършена на 21 ноември, след сигнал от неправителствена екоорганизация и в присъствието на нейни представители. Нарушението е констатирано в дърводобивен обект с редовно издадено позволително за сеч, от който местното население може да си добие самостоятелно дърва, като заплати по-ниска цена. Обемът на добитата дървесина е общо 36 плътни куб. метра, от които 32 куб. метра – строителна и 4 куб. метра – дърва.

Немаркираните и отсечени дървета са транспортирани до съседните населени места с превозни билети, издадени от горския надзирател на охранителния участък. От РДГ Благоевград ще бъде съставен акт за административно нарушение за неупражнен контрол и нарушение на Закона за горите.

ЮЗДП вече е изискало писмени обяснения от виновните длъжностни лица, на които ще бъдат наложени дисциплинарни наказания по Кодекса на труда. На директора на „ДЛС Дикчан” ще бъде потърсена отговорност съгласно договора му за управление.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *