RADULOV

 

Г-н Радулов, това ли беше Вашата нагласа за функциите на народния представител?

По- малко от месец и половина е изтекъл от самото начало с проблеми, които са свързани със структурирането на парламента и нормалната му работа, предизвикани преди всичко от парламентарната група на ГЕРБ. При това състояние на нещата очакванията се разминават с реалността. Независимо от конфигурацията, която има парламента от 4 политически партии – БСП, ДПС, АТАКА и ГЕРБ и ако последните бяха отговорни към своите избиратели, можеше да се работи с една конструктивна опозиция.

Очакванията ми бяха за нормална работа в комисиите в НС и аз, като член на някоя от тях, да мога с опита и познанията си да поставям въпросите и проблемите на моите избиратели и да намираме решения. За съжаление комисиите, в които съм включен, все още не са започнали работа поради затруднената обстановка в НС и в правителството.

Независимо от проблемите създадени от ГЕРБ, останалите народни представители продължават работа си. В редовните заседания на НС по внесените законопроекти вече има приети. Те са преди всичко в социалната сфера – увеличение на средствата за отглеждане на дете до две години от 240 на 340 лв., който от 01 юли влезе в сила, еднократната помощ за първокласник на 250 лв. Измененията в наказателния кодекс във връзка със защита на учителите и медицинския персонал от посегателства по време на изпълнение на служебните задължения, също са приети.

Предишната седмица приехме на второ четене изменение на закона за енергетиката, която ще даде възможност след указ на Президента и решение на ДКЕВР до 31 юли ел. енергията да поевтинее с 5 %, а не както беше очаквано, тя да се увеличи с 20-40%. В процес на разглеждане са още няколко законопроекта касаещи младите хора. Надявам се да влезем в по-нормален ритъм на работа, за да можем действително да изпълняваме функциите си на народни представители.

 

Какво се случва в парламентарната група на БСП, защото ние знаем повече за протестите?

Причината за протестите беше избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което в последствие ръководството отчете като грешка. На заседание на парламентарните групи, когато лидера на БСП – Сергей Станишев, а след това и Пламен Орешарски  предложиха кандидатурата на Пеевски имаше не малко възражения, но тя бе приета. Това ни удари голям шамар. Независимо, че Дилян Пеевски не встъпи в длъжност, гражданските протести са факт. Недоволството на хората бе подсилено и от назначенията на някои областни управители, нежелани от по-голямата част от гражданите.

 

Правителствена или парламентарна криза изживява България?

В един парламент, в който всеки момент могат да се създадат условия да не е възможно да се проведат заседания поради липса на кворум, можем да кажем, че е възможна парламентарна криза. Надявам сеполитическите партии участващи в парламента да проявят разум и да не се допусне разпускане на Парламента. Достатъчно тежки са последиците от икономическата криза, за да си позволим този лукс, без да сме променили условията за провеждането на нови избори, които да ни гарантират представителност на личности в НС с високи морални и политически качества, личности, които могат да носят отговорност.

Независимо от това, че на протестите се иска преди всичко оставката на кабинета на Орешарски, не може да се говори за правителствена криза. За сега, въпреки краткия срок, в който се формира и работи, е видно, че правителството се е ангажирало с изпълнението на неотложни мерки, които да облекчат състоянието на голяма част от народа. Ако се стигне до ескалация на напрежението, то неминуемо е да изпаднем и в правителствена криза.

 

Защо БСП допусна да е заложник на ДПС?

Аз определено не смятам, че БСП е заложник на ДПС, защото ако тези две политически сили са поели отговорността да управляват страната в следващия мандат, естествено е те да имат участие съответстващо на тяхното присъствие в парламента. Поради липса на мнозинство в парламента не съществува възможност да управляваме самостоятелно. ДПС се е съгласила и е поела своята отговорност.

 

Какво се случва с Муса Палев?

В двете политически партии, на централно ниво има контактни групи, които обсъждат кандидатурите на областните управители и ги предлагат на премиера Орешарски за назначение. В резултат на тези консултации е и назначението на Муса Палев. Независимо от протестите, които имаше в Благоевград Муса Палев е назначен и по всяка вероятност промяна няма да има. Чувам коментари, че Благоевград е заменен за Смолян или Шумен, но щом като там резултатите на БСП са по-убедителни, отколкото в нашия МИР, с какви аргументи можем да променим ситуацията. Ако имаме заместник областен управител от БСП, вярвам че нещата ще бъдат по-спокойни. Пък и не можем да отричаме назначението на определена личност, само защото е мюсюлманин.

 

Как ще се справите с агресията на Волен Сидеров?

Аз мисля, че всеки народен представител определя собственото си поведение. Пред БСП не стои въпроса да налага норми на поведение на когото и да било. Един народен представител, който поема отговорността да участва в управлението предполагам, че ще си даде сметка, че е необходимо в някои случаи да коригира поведението си и се надявам това да се случи.

 

Има ли поле за парламентарен диалог с ГЕРБ?

На този етап единствено по въпроса за изработване на нов изборен кодекс – това са изявленията на Бойко Борисов. Въпрос на време е да разберем дали е възможен диалог.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *