Николай Лефтеров успя да хване кръста на днешния празник Богоявление в гр. Гоце Делчев. Младежът за пети участва в групата на смелите момчета, които всяка година на Йордановден се включват в ритуала, като се хвърлят в ледените води на река Градска. Николай успя да хване кръста, хвърлен от владиката Серафим, още във въздуха и след това го потопи във водите на реката. 

DSCN3681

Във водосвета в черквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и литийното шествие по традиция се включиха кметът Владимир Москов, заместник кметовете Валери Сарандев и Богдан Боцев, църковния хор, много граждани.

Духовият военен оркестър на сухопътните войски в България поведе офицерите от запаса и резерва, войскова част от Благоевград и началниците на Гранична полиция и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ заедно с бойните знамена, които бяха тържествено осветени от Неврокопския митрополит Серафим на площада пред Дома на културата. Дълго след това неврокопчани се наредиха, за да бъдат напръскани с новоосветената вода за здраве и благоденствие.

Днес и утре по традиция владиката и  свещениците от епархията ще посетят всеки дом, заведение или магазин, чиито стопани желаят да имат мирна и успешна година. (виж още снимки в албума във ФЕЙСБУК) DSCN3646 DSCN3676 DSCN3699 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *