Хиляди почитатели на българския фолклор и традиции аплодираха Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл на финалния концерт на Ирин Пирин-Съборът на Югозапада в неделя. Спектакълът на изпълнителите продължи над 4 часа и вълнуващи изживявания на многолюдната публика, събрала се на разложките поляни. Първото издание на Ирин – Пирин завърши с кръшни хора, настроение и невероятен заряд от емоции и бе едно чудесно начало на лятото.

_MG_9259 _MG_9267 IMG_9010 IMG_9014 (1)

В дните на събитието на две сцени се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога“, в който е включиха народни певци, самобитни изпълнители, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. На Събора имаше кукери, зурни, алея на занаятите, демонстрации на традиционна кухня от региона, музейни експозиции, състезания с коне-тежковози, детска творителница. Истинско кулинарно шоу в последния неделен ден направи Ути Бъчваров.

Една от атракциите бе 32-годишният Васил Говедарски, който в трите дни на събитието с моторна резачка изработи мечка от дърво. Във вечерните концерти на сцената излязоха Фолклорен ансамбъл „Пирин“, Гуна Иванова, Володя Стоянов, Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков, Боряна Карпузова, Иван Дяков и Стойка Германова.

Символ на събора стана внушителното българско знаме, което се извиси на 40-метров пилон  на мястото но събитието. 35-метровия трикольор е подарък за Община Разлог от Фондация „Наследство в бъдещето“ и  ще се вее целогодишно в   сърцето на Пирин.  

На 15, 16 и 17-ти юли 2016 г. Фондация „Наследство в бъдещето“ организира следващото си мащабно събитие – Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ в Родопите.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *