Днес в гр. Гоце Делчев бе даден старт на важен екологичен проект за изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци за регионалното депо край града, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

В церемонията по първата копка взеха участие кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на община Гърмен Феим Иса, народният представител Богдан Боцев, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, председателите на общинските съвети на трите общини, общински съветници, ръководителите на изпълнителите по проекта, представители на медиите, граждани от Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Планирани за изграждане и експлоатация са компостираща инсталация с капацитет 2100 тона годишно, инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци с капацитет 12 300 тона годишно, въвеждане система за разделно събиране на зелени отпадъци, в това число контейнери вместимост 1,1 куб.м (268 бр.) и сметоизвозваща машина и изграждане на нов трафопост на площадката.

Всички жителите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово ще могат да се възползват от новата екоинсталация. Чрез нея ще се намали количеството на депонираните там битови отпадъци от региона на община Гоце Делчев, община Гърмен и община Хаджидимово, като това ще осигури допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събраните битови отпадъци, като ще има възможност да се стимулират хората, които събират разделно отпадъците, а също така ще извършва компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *