Най-новата инициатива на БДЗП Гоце Делчев и читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан се нарича „Осинови щъркелово гнездо“. Всеки, който желае може да осинови щъркелово гнездо, като финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която ще бъде поставена на избрано от тях гнездо. По този начин приятелите на птиците и природата ще изразят желанието си да полагат грижи за неговото опазване на гнездото и да бъдат отговорни за неговото бъдеще.

Осиновителите ще могат да го посещават и наблюдават в удобно за тях време. Заедно с това ще се събира информация за гнездата и ще се гарантира тяхното опазване. Не е задължително осиновителите да са местни жители. След като гнездата в село Баничан бъдат осиновени, ще се пристъпи към осиновяване на гнездата в гр. Хаджидимово, като приносът на местните хора ще бъде от съществено значение. За сега в БДЗП – Гоце Делчев имат заявка за осиновяването на 3 гнезда, включително и от чужбина. Общият брой на гнездата в с. Баничан са 12, а в Хаджидимово – 29. Данните са от последното Седмо международно преброяване на белия щъркел проведено през 2014-2015 г. от Българско дружество за защита на птиците и партньори, уточни председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП Димитър Попов.

Снимката е от камерата, наблюдаваща живота в щъркелово гнездо в центъра на село Баничан, населеното място с най-много щъркелови гнезда в региона. предоставена ни от Димитър Попов.

By hronika

One thought on “Нова инициатива на приятелите на птиците от Гоце Делчев и Баничан – „Осинови гнездо“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *