DSCN0416
Нова черква вдигат край село Ново Ляски. Днес там инициаторите на богоугодното дело раздадоха курбан, а отец Георги и местния свещеник отслужиха света литургия на самия строеж, под открито небе. Още докато бил на гурбет в Испания бившият кмет на селото Богдан Шербетов сънувал странен сън, в който някой го попитал: „Кога ще идеш при Света Марина, два камъка на кръст да сложиш?” След като се прибрал в родното си село, Богадан Шербетов се заел с градежа на храма. От мястото, на което местните хора разказват, че имало стара черква и когато, изгоряла от нея останала само иконата на Св. Марина, се вижда цялото село на длан и котловината наоколо.
Семейство Грозданови дарили мястото, а засега най-големият дарител е Маринка Цуцуманова. Храмът да има 24 метрова камбанария е мечтата на Шербетов. Все още не е уреден нотариалния акт от поземлената комисия в Хаджидимово, но упоритият ляскалия не се отказва. Владиката Серафим е отпуснал пет хиляди лева, но в Ново Ляски ще ги получат, едва като представят акта за собственост. Около 10 -12 хиляди лева щели да стигнат да вдигнат черквата до покрив, пресмятат майсторите. Всеки на празника дари каквото можа, дори имаше и благотворителен търг с вещите дарени в новостроящия се храм.
Открита е дарителска сметка, в която всеки би могъл да изпрати своята финансова подкрепа. Сметката е открита в Пощенска банка BG43BPB 79224041385309. (снимки виж в албума в страницата на Хроника във Фейсбук)DSCN0456

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *