Всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1-ви март – 28-и юли миналата година, трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата. До края на януари, социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1-ви март.

От 28 юли миналата год1375ина са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечните детски добавки. Затова и всички с отпуснати такива преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни пред БНР Зоя Попова, главен експерт към Агенцията за социално подпомагане:

„Да декларират наличието на промяна в обстоятелствата, при които тези помощи са отпуснати. По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семействo”, обясни Попова.

След като посетят социалните и декларират наново обстоятелствата, ще се направи преценката дали средствата да продължат да се получава.

„Лицата първо трябва да посетят Дирекцията, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документ”, посочи Попова.

Детските добавки за бедни родители се отпускат за срок от 12 месеца.

„За януари тези, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларациите, са около 54 000, плюс останалите, които са по график”, допълни Попова.

За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1-ви април и 1-ви май миналата година. А до 31-ви март – тези, на които парите са отпуснати след 1-ви юни и 1-ви юли.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители.

By hronika

2 thoughts on “Нови правила и за детските надбавки”
  1. Какво му е супера не разбрах?!Ако детето ти е второ ,но преди него имаш по-голямо,но навършило пълнолетие получаваш 37 лв.като за първо дете?!Пак нашите управници го измислиха така ,че да са в услуга на циганите,защото те имат по 5-6 деца едно след друго.Българските майки ще пият по една студена вода и това е !Кажете ни господа управници какво ще купите с 37лв. на 16г.момиче,като само учебниците му и товтора ръка надхвърлят 160 лв.?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *