В напълно обновеното отделение по хемодиализа на МБАЛ „Иван Скендеров“ в гр. Гоце Делчев днес получиха дарение. За втори път НОВА телевизия дари на пациентите и медицинския екип, който работи тук, два апарата за хемодиализа. С тях 11 от 13-те диализни поста, които три пъти в седмицата, на три смени, се ползват от 40 пациенти от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Доспат, са напълно обновени, предстои подмяната и на последните два, по думите на управителя на болницата д-р Мария Радойкова.

Преди време отделението е започнало дейността си с обслужване на 15 пациенти, но за съжаление броят на болните, които имат нужда от такава медицинска грижа все повече се увеличава. В последните няколко месеца четирима от пациентите са насочени за трансплантация на бъбрек, като обикновено донори стават близките им, но това не винаги е възможно по медицински показания.

За тези, които нямат и финансова възможност за трансплантация, която например в Турция, излиза около 40-50 хиляди лева, остава надеждата в отделението по хемодиализа. Или както каза един от пациентите за новата апаратура – „тук е моят бъбрек, тук е животът ми“.  

Специални благодарности към дарителите от Нова броудкастинг груп АД, които не за първи път правят дарение за гоцеделчевската общинска болница и към екипа на отделението по хемодиализа, изрази кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *