В напълно обновеното отделение по хемодиализа на МБАЛ „Иван Скендеров“ в гр. Гоце Делчев днес получиха дарение. За втори път НОВА телевизия дари на пациентите и медицинския екип, който работи тук, два апарата за хемодиализа. С тях 11 от 13-те диализни поста, които три пъти в седмицата, на три смени, се ползват от 40 пациенти от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Доспат, са напълно обновени, предстои подмяната и на последните два, по думите на управителя на болницата д-р Мария Радойкова.

Преди време отделението е започнало дейността си с обслужване на 15 пациенти, но за съжаление броят на болните, които имат нужда от такава медицинска грижа все повече се увеличава. В последните няколко месеца четирима от пациентите са насочени за трансплантация на бъбрек, като обикновено донори стават близките им, но това не винаги е възможно по медицински показания.

За тези, които нямат и финансова възможност за трансплантация, която например в Турция, излиза около 40-50 хиляди лева, остава надеждата в отделението по хемодиализа. Или както каза един от пациентите за новата апаратура – „тук е моят бъбрек, тук е животът ми“.  

Специални благодарности към дарителите от Нова броудкастинг груп АД, които не за първи път правят дарение за гоцеделчевската общинска болница и към екипа на отделението по хемодиализа, изрази кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов.  

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.