Напук на лошите прогнози и статистики за сектор тютюнопроизводство тази година семейство Молаали от село Господинци, увеличи отглежданите декари от 10 на 20, похвали ги кметът Ахмед Ходжов.

„Любов към земеделието, добра печалба, начин на живот и препитание или някой би казал „луди хора“ – зависи от това кой как вижда смисъла на своя живот и щастие, защото аз като човек, който се родих и израснах с тютюна стоя отстрани, гледам отгоре това „море“ от тютюн и се уморявам, а семейство Молаали, които бяха брали по гръцки цяла нощ тютюн, сутринта към осем изглеждаха бодри и най- важното – щастливи от плодовете на своя труд“ – разказва кметът. 

„Сякаш на този толкова тежък труд, те са намерили лекият начин как да го правят. Очите се плашат, но ръцете – не и ако някога хората от Господинци шеговито казваха „животът е у семейство Молаали“, сега виждам един сплотен екип, на който 20 декара това лято са се оказали малко – те берат вече върха. Когато си тръгнах г-жа Молаали ме покани да ги посетя и другата година, когато декарите ще бъдат 30″- продължава своя разказ от тютюневата нива Ахмед Ходжов.

За много от жителите на село Господинци тютюнът е вече история и неприятен спомен, но хора като семейство Молаали са показателен пример, че с много желание, труд и мерак и тук могат да се изкарват пари. Да се говори, че ще се върне и възроди отново тютюнопроизводството в Господинци е все едно да предпочетеш каруцата пред колата, но истината в този случай е кой, къде се чувства най- щастлив? Така философски кметът на това село край река Места обобщава ситуацията в разгара на лятото.

снимки: Кметство с. Господинци

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *