НПГ „Д. Талев“ беше домакин на регионалното събитие мастер клас „ Умения за бъдещето“, организирано съвместно с „ Джуниър Ачийвмънт“ и „ Хюндай“ България.
Събитието е от типа на иновационните лагери и се организира от помощник-директора по учебно-производствена дейност инж. Соня Кюлева. На него учители и ученици от професионалната гимназия „Д. Талев“ и професионална гимназия от гр. Разлог, заедно с представители на „ Джуниър Ачийвмънт“ – г-жа Елица Ефремова и на „ Хюндай“ – Витан Каснаков, работиха върху казус, за да стигнат до конкретни препоръки и решения как да подобрят качеството на образованието , за да затворят пропастта между бизнеса и образованието.
Инвестицията в образование е най-силният коз, с който всяка държава с активна образователна политика разполага, за да постигне и задържи лидерска позиция в Европа. Казусът, който бе предложен на шест отбора от ученици“ бе определете петте най-важни умения, с които младите хора да бъдат конкурентоспособни на трудовия пазар и по-конкретно в автомобилната индустрия.
При решаване на казуса трябваше да се отговори на следните въпроси: Посредством какви образователни методи и методики могат да бъдат постигнати тези пет умения? Как може да бъде подобрена комуникацията между бизнес и образование? Всеки екип имаше време за размишление от един час, а за три минути трябваше да се аргументира по казуса и жури в състав: Елица Ефремова, Витан Каснаков, Мария Георгиева, Марияна Гюрова – трябваше да излъчи победител, според следните критерии – иновативност, реалистичност, екипни умения, презентационни умения.
Отборите победители са : първо място „ Стиропор“, второ място – „ Future“; трето място – „ Аутомастър“. Петте най- важни умения на бъдещия млад човек, канидатстващ в автомобилната индустрия са: иновативност, ИТ умения, креативност, въображение, оптимизъм / като човешко качество/. Представителят на отбора Кезим Медев каза: snimka2 snimka3 snimkaa1„ Училището и бизнесът трябва да са във връзка, която можем да оприличим на двойка гълъби. В една връзка се изисква взаимност от двете страни, т.е. и двете трябва да са отдадени. Бизнесът трябва по-активно да се включи в образованието.“
Представителят на „ Хюндай“ България – Витан Каснаков презентира и нова обучителна програма на автомобилната марка, в която, заедно с „ Джуниър Ачийвмънт“ в периода април-юни ученици от професионалните гимназии ще преминат обучение за успешни лидери,а също така и през школа за автомобилни състезатели – „ Hyundai racing trophy“ и ще могат да се състезават с предоставени коли от автомобилната марка на затворена състезателна писта.
Кетърингът на събитието в НПГ бе осигурен от учениците в направление „ Туризъм“ към гимназията.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *