Днес областните управители на Благоевград и Драма, в присъствието на всички кметове от двете страни на границата ще обсъдят мерки за отваряне на ГКПП „Илинден – Ексохи“. Засега през този граничен пункт е разрешено преминаването само тежкотоварни автомобили и бусове с търговска цел. Леки автомобили и туристи висят с часове на ГКПП „Кулата – Промахон“, където опашките стигнаха вчера до 7 километра.

Кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, както и колегите им от Драма, Кавала, Просочани и Като Неврокопи ще настояват ГКПП “Илинден – Ексохи” да бъде отворен и за леки автомобили.

Опасенията за разпространение на COVID от гръцка страна са безпочвени, след като цифровият сертификат на ЕС за COVID беше приет да улесни безопасното свободно движение на граждани в Съюза по време на пандемията от COVID-19. Сертификатът ще бъде въведен във всички държави от ЕС. Страните вече могат да започнат да го издават и използват, като той ще е достъпен във всички държави от ЕС от 1 юли 2021 г.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *