Интервю на Диана Янкулова с Илко Семерджиев и Венцислав Грозев


Хаосът в системата, особено нормативният хаос и вследствие на това неразбориите, които се получават не само сред лекарите, но и сред пациентите, което се отразява на здравето им – това е изключително важна задача, някак трябва да успокоим този процес и да го върнем в нормалното му русло. Това каза в предаването „Неделя 150“ здравният министър и вицепремиер в служебния кабинет д-р Илко Семерджиев, който възприема като своя кауза обръщането на посоката – към пациента, а не към лимитите.

Той определи срока от една седмица, до идния петък, когато планира да направи пълен анализ на здравната система, за достатъчен, за да се дадат на обществото отговори на всички възникващи въпроси, включително и за пръстовия идентификатор. Анализът ще се разпростира отвъд публичната информация, която по думите му е само върхът на айсберга:

Ще дадем пълен отчет на обществото какво сме заварили и какво смятаме да правим.
Илко Семерджиев възнамерява да промени командно-административния подход и да включи отново лекарската колегия, така че нейният глас отново да бъде чут:

Лекарите трябва най-после да се успокоят и да престане тази непрекъсната вакханалия върху тяхното достойнство.
Пациентът може да бъде в центъра на вниманието на здравната система, само ако той има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение, а органите, които защитават неговите интереси – НЗОК или плащанията от държавния бюджет, трябва да вървят след избора на пациента, посочи д-р Семерджиев:

В момента имаме обърната посока. Пациентът следва неизчерпаните лимити, които напоследък с тази здравна карта се превърнаха в лимити до ниво „легла“, което е изключително стагниращ феномен, който пречи на хората да ползват медицинска помощ, ограничава техният достъп и формира листи на чакащите. Доколкото ми е известно, листата на чакащите, която формира Националната здравноосигурителна каса, вече е надскочила 4 000 човека. Това е ясен показател, някакъв феномен, който ние досега нямахме. България беше страна с изключително лесен достъп до здравеопазване, до здравна помощ, а сега от 2016-та година, ние имаме листа на чакащите и то измерваща се в хиляди хора.
Бих опровергал твърдението „десен“ за министър Москов – той одържавява, това е ляв подход, заяви още министър Семерджиев:

Дясното означава друго – проблемите да се решават там, където възникват, а не да се централизират, което е и една от основните предпоставки за последваща корупция и административен диктат. Т.е. лявата политика, водена до момента в здравеопазването, получи резонен отговор от президента – той очевидно желае тази посока да бъде променена – да се върви към демократизация, а не към тоталитаризъм и централизация.

Цялото интервю с Илко Семерджиев и мнението на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев слушайте в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/100789556/ilko-semerdjiev-obrashtame-posokata-kam-pacienta-a-ne-kam-limitite

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.