Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен от 26 до 27 септември 2018 г. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Сред официалните лица за участие във форума са поканени представители на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости на конгреса ще бъде лично президентът на Европейската СПА асоциация (ЕSPA) Тиери Дюбоа, членове на Борда на ESPA, както и членовете на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.

Вече пета година Годишният конгрес на БСБСПА се утвърди като един от значимите национални форуми в България с фокус към медикъл СПА и СПА туризма. От една страна, той поставя целите на всички ангажирани с това продуктово направление; оценява докъде сме стигнали в развитието на този важен за страната ни туристически продукт; обобщава основните проблеми пред сектора, които пречат на по-нататъшното му развитие; обсъжда правилния план за действие за бъдещето на медикъл СПА и СПА туризма, за да го постигнем в диалог между представителите на сектора, с местната и с централната власт. От друга страна, след успешните конгреси на БСБСПА в Поморие, Хисаря, Сандански, кк „Св. св. Константин и Елена” – Варна и Кюстендил, предстоящият форум има за цел да покаже уникалния продукт на една по-малко позната в национален план, българска дестинация, развиваща качествен медикъл СПА и СПА туризъм – Гоце Делчев и Гърмен. Като домакини на Петия конгрес, те ще представят своите възможности с подкрепата на съюза и колегите от туристическия бизнес, за да получат перспектива и мотивация за развитие и излизане и на международния пазар.

Община Гоце Делчев, разположена в Югозападна България, по поречието на река Места, е съставена е от 12 населени места с население над 35 000 души. Гр. Гоце Делчев е център на агломерация с общо 71 752 жители, тъй като се явява естествен културен, административен, финансов и икономически център и за съседните общини – Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Градът е наследник на Никополис ад Нестум – древния град, основан през II век от н. е. от римския император Траян. Откритите от археолозите раннохристиянски паметници, части от базилики и други свидетелства, доказват, че градът датира от IX-X век. През последните години в община Гоце Делчев са реализирани много мащабни проекти, финансирани със средства на ЕС. Туристическата инфраструктура е добре развита, разработени са десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите, изградени са туристически информационни центрове в Гоце Делчев и село Делчево. В района на Гоце Делчев се намират три манастира и десетки черкви – 35 на брой. Десетки са природните забележителности и паметници на културата, които привличат тук все повече туристи, които откриват една по-малко позната дестинация, която ги очарова. В територията на общината попадат най-югоизточните части от Национален парк Пирин, включен в списъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Характерно за общината е разнообразието на ландшафтните форми. Интересни са проломът Момина клисура, и редица скални феномени като Купена, Пиростията и други. Все по-известни сред туристите са имената на „Попови ливади”, Гърмен, Огняново, Делчево и др. Територията на общината е богата на води: основната водна артерия е р. Места и нейните притоци, високопланинските Пирински езера (Брезнишки, Корнишки), множество изкуствени водоеми и минерални извори (Баничански и Мусомищки в местността „Топлика”). Красива природа, запазено наследство, известни фестивали, еко пътеки и гостоприемно население – това е част от една дестинация, която изненадва туристите. Участниците и гостите на петия конгрес на БСБСПА ще я открият чрез природните феномени, минералната вода, новите туристически обекти, традициите и вкусната храна на региона.

Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация (ЕSPA): „Основните проблеми, които ще бъдат очертани на конгреса в края на м. септември, са конкретни и заедно с участниците, чуждестранните и българските експерти, ще търсим техните решения. Сред тях са: липсата на актуална стратегия за ефективно използване на минералната вода – ще очакваме отговорът от МОСВ. Липсата на програми за саниране и облагородяване на инфраструктурата свързана с тръбопроводната мрежа и инфраструктурата около минералните извори, които да обхванат всички значими балнео/СПА дестинации – ще очакваме отговорът от МОСВ. Ще чуем проблемите, с които се сблъсква местната власт в областта на медикъл СПА и СПА туризма. Ще дискутираме заедно кадровия потенциал – с иновативни програми за обучение на кадри и добри практики за задържането им в страната. Важно е да си отговорим защо не успяваме да пробием на пазара на здравноосигурените европейски граждани и какво трябва да направим – ще чуем специалния ни гост Франц Тервей, експерт с 30-годишен стаж на германски и европейски здравноосигурителни пазари. Сред очакванията на колегите от бизнеса и членовете на съюза, е да се запознаем с добри практики за увеличаване процента на вътрешния туризъм в други държави, членки на европейския пазар (Франция и Унгария). И да лобираме настоятелно пред централната власт за възможността българските граждани да имат достъп до програми за превенция и промоция на здравето, финансирани от здравните ни осигуровки (частично или напълно) в сертифицирани, според наредбите на МЗ и МТ, бази. Годишните конгреси на БСБСПА настояват за по-ефективно презентиране на отделните дестинации – с цел ясни послания към потребителите, както и за по-силна реклама в Европа и на извън европейските пазари. По тази тема сме поканили специалния гост Арън Уилтшир, ръководител проекти в Европейска туристическа асоциация (ЕТОА).

Иван Биларев, член на Контролния съвет на БСБСПА, собственик на изба и комплекс UVA NESTUM Wine&SPA и комплекс Therma Vitae:Най-важният принос от провеждането на конгресът на БУБСПА ще е възможността да представим не само потенциала, но и реализираните възможности за целогодишен туризъм в региона. Поради факта, че района е пограничен, дълги години с ограничен достъп, развитието на туризъм тук не е било приоритет. Факт е, че районът ни е изключително богат на културноисторически и природни богатства, туристически забележителности и възможности за почти всички видове туризъм: СПА и медицински, винен, кулинарен, културноисторически, еко, планински, поклоннически, активна почивка (спорт), конферентен и събитиен, семейни ваканции. За съжаление това е малко известно не само на чуждестранните, но и на българските туристи. Предвид потенциала на даденостите и ресурсите, които имаме, през последните години тук се реализираха съществени инвестиционни проекти в областта на туристическата инфраструктура, обекти, атракции и услуги. Непрекъснато се полагат усилия за създаване и прилагане на високи качествени стандарти за обслужване. В момента основно гостите на района са тези, които популяризират дестинацията и се връщат многократно. Затова ценим всяка подкрепа от страна на държавата и бранша за популяризиране на общините Гоце Делчев и Гърмен като целогодишна туристическа дестинация. За всички нас, които работим в сферата на туризма, подкрепата на национално ниво, както и общите усилия в посока реализиране и промотиране на качествен български туристически продукт са от огромно значение.”

Програмата на Петия конгрес на БСБСПА включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти и лектори, с представяне на опит и добри практики на колеги от ESPA и водещи европейски СПА дестинации. С интерес се очаква промотирането на новата интернет платформа на съюза, целяща представяне на всяка една дестинация с нейното USP и директно достигане до информацията и конкретните оферти на членовете на организацията до крайния потребител. В рамките на програмата на годишния конгрес на БСБСПА, ще състои Церемонията по връчване на Годишните награди на съюза. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *