С 10 до 15 % по-високи данъци ще плащат неврокопчани, ако на заседанието си в четвъртък, местните старейшини утвърдят проекто бюджета за 2017 година на община Гоце Делчев. Повишаване на ставките на данъците за недвижими имоти, за битови отпадъци, за превозни средства, патентите и данъка за придобито имущество са планирали финансистите в общината, съобщи финансовият директор Йорданка Ендрева. Вдигането на част от данъците се налага от увеличение на ставката за управление на отпадъци на 47 лева за тон, наложено от държавата, както и от факта, че от 2008 година налозите в Гоце Делчев изобщо не са вдигани, обясни Ендрева.

Около 200 хиляди лева повече ще постъпят в общинската хазна, като средствата ще бъдат използвани за поддръжката на вече изградени общински обекти като Парк Панорамата, Градския парк, спортната зала Неврокоп Арена, зелените площи и градинки, тротоари и останалите – изградени с европейски средства, разясни главният счетоводител Антоанета Пенкова.

За 2017 г. собствените приходи се очаква да бъдат 7 милиона 490 хиляди и 200 лева. За делегирани от държавата дейности община Гоце Делчев ще получи 14 077 100 лева, без преходните остатъци по общинските сметки от 2016 г., съобщи още при повторното публично обсъждане на бюджет 2017 – финансовият директор Ендрева. 

Инвестиционните проекти със средства от ЕС за следващата година ще са основно по програма Региони в растеж, като за първите  5 698 760 лева кметът Владимир Москов вече е подписал договор. С тях ще започне обновяването водопроводната и уличната мрежа на Западната част на града. Друга част от спечелените европейски средства са от програмата за развитие на селските райони и те ще бъдат вложени в обновяване на училищната инфраструктура, припомни Марина Герова от дирекцията по европейски проекти. 200 хиляди лева са предвидени за съфинансиране и 150 хиляди лева за изработване на техническа документация, като в общината има разработени около 15 нови проекта, за които предстои да бъде отворено финансиране през идната година, допълни тя. 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.