Две предложения до министъра на образоването обсъдиха членовете на постоянната комисия по образование и култура към Общинския съвет в Гоце Делчев. И тази година местните старейшини настояват ОУ „Иван Вазов“ в село Буково да бъде със статут на защитено училище. Школото отговаря на критериите за вписване в списъка на защитените учебни заведения. С този статут то ще получи към бюджета си допълнително 29 хиляди лева. През изминалата година буковското училище работеше със статут на защитено.

Общинските съветници обсъдиха и темата за училището в с. Баничан, което и през следващата година трябва да е със статут на средищно училище, тъй като поема 22 пътуващи ученици от съседното село Господинци, където училище няма. Децата в това училище имат право на безплатна закуска и обяд и безплатен транспорт за тези, които идват от съседното село.

Дали такава форма на обучение, с по няколко деца в клас, е най-ефективна и получават ли децата качествено образование в т. нар. маломерни паралелки в подобни училища обсъдиха общинските съветници. През идната учебна година предстои проучване сред родителите на учениците от малките села като Борово, Господинци и Баничан, дали са съгласни децата им да пътуват до Гоце Делчев, като едно от градските основни училища да защити статут на средищно.

По мнение на педагозите в комисията все още сред родителите преобладава мнението, че щом се затвори училището в едно село, населеното място е обречено на обезлюдяване, макар че близкото до Гоце Делчев село Господинци е точно обратния пример. 

Предложенията са включени за гласуване на заседанието на ОбС – Гоце Делчев, което ще се проведе в петък.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *