Днес общинските съветници от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово прекъснаха ваканцията си, заради обезпокоително писмо на заместник министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, в което се настоява в регионалното депото за твърди битови отпадъци, което обслужва тези три общините Гоце Делчев, да започне депонирането на отпадъци и от община Благоевград.

Дали с временното решаване на проблема със събирането на отпадъците на Благоевград и извозването им на 120 километра не се отварят три нови проблема за 60 хилядното население на Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен, това питат в специална декларация, която беше изпратена още тази вечер до МОСВ и МС, както и решението им, с което категорично се обявяват срещу извозването на боклука на Благоевград до регионалното депо край Гоце Делчев, общинските съветници.

Големи са рисковете за живеещите в трите общини, ако министерски съвет приеме предложението  на заместник министър Николай Кънчев, коментира заместник кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев, чийто ресор е и екологията в общината. Най-напред изниква въпросът къде ще бъде събиран боклука от трите общини, след като капацитетът на единствената клетка на депото край Гоце Делчев не е предвиден за допълнителни отпадъци. Ако въпреки това се вози боклук от Благоевград, в най-скоро време местните отпадъци ще трябва да се извозват в депото край Разлог или на друго място, което автоматично означава вдигане на таксата за населението над три пъти. Другият риск е свързан с изграждането на компостираща инсталация, което означава връщане на европейски средства или ограничаването им. 

В предварително обявения дневен ред за заседанието на МС за утре, темата за благоевградския боклук не е включена, но напрежението в региона и недоволството от възникването на екологичен и икономически голям проблем остава. 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *