На свое заседание, Общински съвет – Гоце Делчев единодушно реши да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на гр. Гоце Делчев“ Зафир Кънчев – основател на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, активен общественик, етнограф и изследовател на традициите, обичаите и фолклора на Неврокопския край. ZAFIR KYNCHEV
Зафир Тодоров Кънчев е роден на 19 август 1915 г., в гр. Гоце Делчев, а умира на 8 ноември 1987 г. Той е изключителен изследовател на бита на местните хора – създава огромна колекция от характерни за района тъкани и плетива, а през годините колекционираните от него и съпругата му Вера предмети надхвърлят 300 на брой.
Апостолските години, в които Зафир броди от село на село, съвсем не се изчерпват само в събиране на експонати – той прави и задълбочено проучване на произхода им. Етнографията на отделните селища в окръга Зафир Кънчев съпоставя с историята им, после отново проучва, регистрира, картотекира празнични и старинни обичаи, пресъздава ги в последствие с помощта на ансамбъла, рови се из домашните архиви на множество родове и издирва документи от преди стотици години. Дни наред Зафир обикаля родния си край, за да чуе и запише песните на всяко село. Опитва се да внушава на учителите и обществениците в тези села да ценят и пазят това богатство и да го умножават. Полага усилия да привлече трайно в Гоце Делчев научни работници-етнографи и фолклористи, за да се проучи по-бързо това безценно наследство, да се популяризира и опази за бъдещето.
Най-свидната рожба на Зафир Кънчев обаче, е създаденият през 1946 година ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ към читалището в Гоце Делчев, който по-късно приема името Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци. Зафир Кънчев се хвърля в това начинание сякаш предполага, че това е делото на живота му. Под негово ръководство, още в първите години на своето съществуване, ансамбълът постига забележителни успехи. Три години след неврокопските самодейци, Филип Кутев основава и първия държавен ансамбъл, а едва след още три и Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград започва да сформира съставите си. За своите усилия, Зафир Кънчев получава орден „Кирил и Методий“ – първа степен.
През 2016 година се навършват 70 години от създаването на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. В тази връзка, Общински съвет – Гоце Делчев реши да удостои посмъртно със званието «Почетен гражданин на град Гоце Делчев» Зафир Тодоров Кънчев, за неуморната му и безценна изследователска и етнографска дейност, съхранила местния фолклор и традиции, и за създадения от него преди 70 години в Неврокоп първи ансамбъл в България.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *