Висшият съдеDSCN8304-1024x941бен съвет обяви трета процедура за избор на председател Районен съд – Гоце Делчев. Кандидатите трябва в 14-дневен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в Държавен вестник, да подадат в администрацията на ВСС заявление, че желаят да участват в избора, като приложат необходимите документи. 

Обявени са свободни длъжности също за административни ръководители на Окръжен съд – Велико Търново и Административен съд – Перник. 

През февруари тази година поради изтичане на вторият мандат на председателя на съда в Гоце Делчев Мария Карагьозова, бе проведен конкурс за неин наследник, на който обаче не бе избран такъв.

Единственият кандидат за поста бе Стоян Хаджиев, но той не успя да събере необходимия брой гласове, за председателския пост. Преди месец се проведе втора процедура, при която нито един от двамата кандидати – съдиите Стоян Хаджиев и Васил Петров не успя да събере необходимия минимум гласове. 

Д-р Мария Карагьозова управлява успешно съдебната институция в продължение на 10 години. Избрана бе на ръководната длъжност през юни 2005 г., а през септември 2010 г. получи доверие и за втори мандат. Карагьозова е доктор по право, член е на Съвета по изпълненията на наказанията към правосъдното министерство. 

Мария Карагьозова е започнала своята кариера като юрисконсулт в министерството на правосъдието, след което работи като съдия в гоцеделчевския съд. От 2005 г. до момента тя е начело на Районния съд в Гоце Делчев. Според закона председателите на съдилище в България са ограничени до два мандата. По тази причина съдия Карагьозова няма право да кандидатства за трети пореден мандат.  

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *