Овладян е пожарът в гората край село Стара Кресна. Има единични огнища в периметъра, които в момента се погасяват, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който е на мястото на инцидента.

130 служители от двадесет териториални поделения на Югозападното държавно предприятие участват в потушаването на огнената стихия в Пирин. Рано тази сутрин гасенето на пожара продължи. Мобилизирани са общо над 250 души – пожарникари, военни, служители на РДГ Благоевград и националните паркове „Пирин” и „Рила”. На място са 12 специализирани противопожарни автомобила на ЮЗДП и 6 – на служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Щетите са много сериозни. Пожарът е на площ от 850 декара, от които около 600-700 декара е петдесетгодишна борова гора”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Той не изключва вероятността причината за пожара отново да е човешка небрежност, тъй като огънят е възникнал в близост до черен път.

77 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента. Засегнати са около 4000 декара горски площи. Югозападното държавно предприятие се обръща с пореден призив за повишено внимание при боравене с огън и екологична култура. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *