50 загинали, над 200 ранени, неизвестен брой изчезнали, над 1000 изгорели къщи, хиляди декари гора и обработваема земя са унищожени от 7-те пожара в Гърция.

Национална трагедия за пореден път покоси Гърция и показа, че срещу природата хората са безсилни. „… И тук всякакви лафове, че не е реагирано на време или че нещо не е изпълнено правилно са провокация! Бил съм свидетел как още преди да падне първата снежинка сняг на магистралата на десетки места чакат екипи! Тук в Гърция има и техника и хора, но когато говорим за такива мащаби територия и скорост на вятъра разрастваща пожарите до огнен АД, единственото правилно решение Е: Да се отдалечим на достатъчно разстояние, безопасно за нас и семействата ни! Правенето на герои и спасяването на ламарини и постройки, само може да ни коства живота! Десетки декари гори, треви, обработваеми или не горят като бенгалски огън и силата на стихията свършва СЛЕД КАТО ИЗГОРИ ВСИЧКО! Огънят е завършил на брега на морета, а последните успели да достигнат до него са оцелели! За жалост до момента се съобщава за 50 мъртви, сред тях и деца! Някои от тях до последно са се описвали с маркучи вода да „спасят“ имотите си, други са изгорели живи в превозните средства, опитващи се да изпреварят огнената стихия! Нямам информация за пострадали наши сънародници! На остров Крит, пожарът до Ханя все още не е угаснал напълно, но няма опасност за хора и къщи за момента!“ – това е един от коментарите на Петър Анастасов в социалните мрежи. 

Според властите, най-вероятната причина за началото на пожарите са паднали гръмотевици, води се разследване, дали не са извършени нарочни палежи, за осигуряване на имоти за строителство. 

„Не съм фен на конспирациите, но дълбоко се съмнявам, че в разгара на сезона, „гръмотевици“ предизвикват тези пожари! Дано се докаже истинската причина!“ – пише още той.

Ето какво пише още за трагедията вестник „Български новини“:

„Следващите три месеца, ще плуват само трупове от морето“, каза спасил се гражданин който е плувал повече от 3 часа, за да се спаси.

„Никога не съм плувала, но като се хвърлих в морето започнах да плувам“, разказа също друг свидетел.

Майки прегърнали децата си бяха намерени сред обгорените. Най-малката жертва е само на 6 месеца.

Като национална трагедия невиждана за последните 20 години в Гърция се определят последствията от пожарите, които избухнаха вчера в района на Атина.

От щаба в българско посолство съобщиха, че няма постъпили обаждания за пострадали български граждани. От външно министерство препоръчват на българските граждани, които се намират на територията на Гърция да следват стриктно указанията на службите за пожарна безопасност и бреговата охрана. В случай на необходимост, могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб на телефон: +30 6937 096 220.

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.