Изпратих препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за грубо и неетично отношение към хора с увреждани, съобщи омбудсманът Диана Ковачева.

Повод за препоръката ми са зачестили сигнали от пациенти до институцията на омбудсмана за липсата на елементарни условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК- комисиите. При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими.

Това е второ поред писмо, което изпращам с подобна препоръка, след като преди време институцията бе сезирана, а от МЗ предприеха действия по конкретните сигнали на омбудсмана.

Повод за настоящето ми искане този път е сигнал от Благоевград, в който се описва особено фрапиращ случай, поради което се обърнах за проверка и до директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, както и до изпълнителния директор на „МБАЛ – Благоевград“ АД д-р Огнян Митев.

Сигналът е от жена, чийто син е бил принуден да чака прав близо 5 часа, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е определена за 28 април 2023 г. в 9.30 ч., но, за да бъдат навреме, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа, пред който вече е имало опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове.

На място става ясно и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психични заболявания ще бъдат проведени по различно време.

В чакалнята е имало само 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и баща му, с тежка дискова херния, друго дете с психично заболяване, както и още хора с увреждания, в състояние, което не им позволява да чакат дълго време прави.

По тази причина хората се организират и преместват празна скамейка, която се намирала пред друг кабинет, за да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка, а по-късно се намесва и лекар, с настояване скамейката да бъде върната на мястото й.

Затова настоях да бъде извършена обстойна проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети необходимите действия.

Препоръчах на директора на РЗИ – Благоевград, в качеството му на контролен орган и на изпълнителния директор на болницата, към която е разкрита ТЕЛК – в кратък срок да се подобри организацията на работа на комисиите – да не се стига до едновременно струпване на голяма група чакащи пациенти, да се съкрати максимално престоя на гражданите, да се осигурят достатъчен брой места за сядане, както и достъп до санитарни помещения и др. удобства за хората с увреждания и техните придружители.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *