В навечерието на празника учениците от Второ основно училище “Гоце Делчев“ отбелязаха Деня на народните будители.  Подготовката започна още преди две седмици. Децата от I до IV клас търсиха информация за народните будители в различни източници, рязаха, лепиха, моделираха. Техните книгоразделители, книги , табла и преписи бяха изложени във фоайето и по коридорите на училището. 

Под ръководството на своите учители от комисията по културни дейности учениците от V – VII клас изработиха проекти за народен будител по избор ,  в които информацията бе преведена на изучавания от тях чужд език.

Вълнуващо започна първият учебен час за всички. Учениците , заедно със своите учители развълнувано рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ и изброиха имената на част от будителите.

 Патриотичният дух завладя всички, когато деца, облечени в народни носии, поднесоха на своите учители значки с лика на патрона на училището и надпис „Съвременен будител“.

В последните минути от третия учебен час , четвъртокласници изненадаха всички с рецитал по радиоуредбата на училището.

 Учениците от 3 а клас  и техните преподаватели, г-жа Жбантова и г-жа Павлова, сведоха глави пред  паметта на героите , борили се за пребъдването на българския дух, и изразиха почитта си към тях, като рецитираха стихове и пяха патриотични  песни. Поднесоха цветя пред паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев и Пейо Яворов.

 Началото и краят на всеки учебен час се известяваше с Химн на народните будители“, който напомняше на учениците, че огънят , запален от будителите, не трябва да изгасва.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *