Известният в град Гоце Делчев свещеник – отец Валери Шумаров освети първия паметник на Васил Левски в Канада. Паметникът на Апостола беше открит в двора на българската православна църква „Св. Димитър“ в Брамптън, съобщиха от генералното консулство на България в Торонто. В израз на признателност към Апостола и почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на Мишел Новакова и Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при храма.

Родолюбивата инициатива стана възможна благодарение на даренията на наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.

Проектът беше осъществен от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на храма „Св. Димитър“ с председател г-жа Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев.

​Паметникът е сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В празничната церемония при откриването му взеха участие домакинът Игнат Канев и Димитрина Канева, генералният консул в Торонто Петър Крайчев, временно управляващата посолството в Отава Светлана Стойчева-Етрополска, завеждащата консулската служба в Торонто Десислава Атанасова, почетният председател на църковното настоятелство д-р Константин Вълчев, както и стотици българи.

Председателката на храмовото настоятелство Цветанка Христоскова връчи сертификати на спомоществователите сред които и първия дарител и член на църковната община „Св. Димитър“ Марин Балинов от Манитоба.

​Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до българската общност в Канада, в който поздравява сънародниците ни и напомня, че „най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети“.

Снимки: Генерално консулство на България в Торонто

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *