С открит урок в края на учебната година учениците на преподавателя по български език и литература Заприна Глушкова от 6 клас в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово показаха на родители, учители и гости какво са успели да научат с викторината в три кръга. Шестокласниците направиха своеобразна разходка из българската литература и граматика, заедно с проверка на писмените им знания.

Така, според учителката Глушкова, се преодоляват част от стереотипите в учебната работа, активизира се творческото мислене на учениците, повишава се самочувствието им в откриване на истини и генериране на идеи, което им дава усещане за лична значимост в съвместната работа с останалите.

След приключване на първите два кръга два от отборите с най-малко точки трябваше да отпаднат по регламент. Това бяха отборите „Ботевци“ със 7 точки и „Будители“ с 10 точки. Към финалния кръг продължиха три отбора – „Хайдути“, „Вазовци“ и  „Родолюбци“. В него те показаха своите правописни и пунктуационни умения, като откриха правописни и пунктуационни грешки в  текст. Учениците показаха завидни знания и умения за интерпретиране на учебния материал по български език и литература в 6. клас, но като във всяко състезание има победител и губещ. Безапелационни победители се оказаха учениците от отбор „ Хайдути“ на 6 „а“ клас. Те бяха последвани от отборите „ Вазовци“ – на 2-ро място и „Родолюбци“ – на 3-то място.

Според преподавателката: „Успехите се дължат на активното сътрудничество между учителя и учениците, на провокирането на  размисли  сред тях, на потискането на страха от личен неуспех чрез освобождаване от напрежението и включване в споделено изживяване на търсенето  и откриването на отговори и решения в съответната ситуация.“

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *