Днес народният представител Георги Андонов и кметът на Сатовча, като председател на сдружението на производителите на ориенталски тютюни и недоволни тютюнджии от Неврокопско ще участват в среща в министерството на земеделието. Темата са държавните доплащания за преструктуриране на отрасъла.

Не е толкова сложно полицията и прокуратурата да установят, кой е подавал фалшиви декларации за това, че е садил тютюн в референтния период от 2007 до 2009 г. Прехвърлянето на договори, с цел неправомерно облагодетелстване, е задача на правораздавателните органи, категоричен е депутатът Георги Андонов, който познава в детайли мярката, предвидена за субсидиране само на хора, реално отглеждали тютюн в годините от 2007 до 2009 г.

107 милиона лева са заделени и тази година за тези производители на тютюн, с цел да се преструктурира отрасъла. Тези, които са добивали в референтния период до 2 тона и 30 кг. годишна реколта ще получат по 3,45 лв на килограм, уточни кметът на Сатовча Арбен Мименов. На тези, които са произвеждали по-големи количества се полагат по 1,50 лв. Реакцията срещу мярката е от хора, които са направили от тютюнопроизводството бизнес. Подпомагането обаче е за дребните земеделци, за които тютюнът е препитание.

ANDONOV MIMENOVАко излязат недоволни от срещата, тютюнопроизводителите заплашват с блокиране на пътища, сред които и международния път за Драма.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *