От снощи жители и гости на село Тешово празнуват. И в други населени места в Гоцеделчевско Свети Димитър има свои храмове, но тук всяка година празникът е много специален. Може би защото тук е и една от най-старите черкви в региона, строена в далечната 1841 година. Храмът със старинни ценни стенописи и икони носи името на Свети Димитър, който е покровител на селото. 

И тази година гостите бяха много повече от местните жители, но всеки посрещна приятели, близки и роднини, дошли в Тешово, макар и в делничния ден. Курбан имаше за всеки, приготвен в два огромни казана с над 350 килограма телешко месо, дарено и за този празник  от фермера Любомир Савов, който отглежда стадото си край селото. 

Свети Димитър ни подари един чудесен ден циганско лято, доволни бяха всички дошли на празника в селото под Алиботуш и Пирин.

Димитровден е празник и на с. Ново Лески, чиято църква носи името на светеца. С тържествена литургия, водосвет за здраве и народно веселие отбелязаха празника и в параклиса „ Свети Димитър“ , който се намира в близост до град Хаджидимово, където също бяха организирани големи празненства.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *