PROCESIONKA
Върху близо 6000 декара иглолистни насаждения в четири териториални поделения в обхвата на ЮЗДП – Благоевград ще бъде проведена авиобиологична борба срещу вредителя борова процесионка. Пръскането ще се извърши с хеликоптер на 18, 19 и 20 септември при подходящи метеорологични условия – без валежи и бурен вятър.
Площите ще бъдат обработени с препарата за растителна защита на базата на Спинозад – Трейсър 480 СК, който е биологичен продукт и е напълно безвреден за хората, животните, птиците и пчелите.
Спешните действия се налагат, тъй като контролното изследване на ЛЗС – София потвърди силна степен на нападнатите площи в ДГС Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча.
Най-много са засегнатите гори в района на ДЛС „Дикчан” – 2533 дка, откъдето стартира пръскането. Там вече са определени местата за кацане на хеликоптера и зареждане на работния разтвор.
С авиобиологичната борба се цели подобряване на здравословното състояние на иглолистните насаждения и запазване на баланса между екологичните и стопанските функции на горските екосистеми, което е един от основните приоритети в политиката на Югозападното държавно предприятие.
За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички кметства на населените места, в землищата на които ще се извърши пръскането.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *