От четвъртък (21.10) в България се въвежда изискване за зелен сертификат за коронавирус при всички дейности на закрито, обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Подобна мярка вече беше въведена в повечето европейски държави, сред които Германия, Франция, Австрия, Испания и Гърция.

Всички посетители на кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, заведения за хранене и развлечения в България ще трябва да докажат, че са ваксинирани срещу коронавирус, имат валиден отрицателен тест от последните 72 часа или са преболедували наскоро. „Всички други изисквания отпадат“, подчерта Кацаров. 

Присъствено обучение във висшите учебни заведения в България също ще е възможно само при наличието на зелен сертификат. 

В общините, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди, ще бъдат преустановени присъствените занятия в училищата. В общините със заболеваемост над 500 на 100 хиляди учебните занятия ще бъдат преустановени на 50%. 

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти също ще се провеждат само ако всички участващи в тях са със зелен сертификат. 

От четвъртък всички медицински служители и служителите в старческите домове ще могат да работят само със зелен сертификат

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и специализираните институции за социални услуги, обяви още министър Кацаров. 

До въвеждането на новите мерки се стигна след като в последните седмици България отбеляза сериозен ръст на новозаразени и починали от коронавирус, като страната продължава да е последна в Европейския съюз по процент ваксинирани. Ако мерките не помогнат, единствената възможност остава „пълен локдаун“, каза още Стойчо Кацаров. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *