От 1 юли граничният пункт „Илинден – Ексохи“ ще бъде отворен за туристи, обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков. Главният секретар на Министерството на външните работи на Република Гърция е уведомил вчера българското посолство в Атина, че пунктът ще започне да пропуска от гръцка страна туристи с пътници автомобили и автобуси, каза на брифинг пред медии Николай Шушков.

Официалното решение на гръцкото правителство се очаква в рамките на днешния ден, с което ще се уточни режимът на преминаване. „От българска страна уверявам, че имаме пълна готовност с всички екипи от контролните органи, които да работят на 24-часов режим на работа“, посочи Николай Шушков.

По думите на областния управител на Благоевград това е успех за българската дипломация, която от затварянето на пункта „Илинден – Ексохи“ е работила активно по този проблем. Катализатор за това решение вероятно е и срещата на делегация, водена от Николай Шушков с управителите на областите Драма и Кавала, посочи той.

Гръцката страна е уведомила българското правителство и за това, че на ГКПП „Кулата – Промахон“ ще бъде засилено присъствието с над двадесет гръцки гранични полицаи, което да ускори преминаването.

Все още обаче не можете да се регистрирате на сайта на сайта travel.gov.gr за PLF код, като влизащ с лек автомобил през ГКПП „Илинден – Ексохи“ от 1 юли или следваща дата.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *