Церемонията „Спортист на годината“ се проведе тази вечер в зала Неврокоп Арена. Преди 7 години, община Гоце Делчев даде начало на една инициатива, която се превърна в традиция. Идеята е да бъдат стимулирани, оценявани и награждавани спортистите от Гоце Делчев, които са постигнали големи успехи през годината, донесли са гордост и много радост на своите съграждани и допринасят със своята дейност за развитието и популяризирането на спорта и общината. Всяка година броят на номинираните спортисти се увеличава.

Решението кой да бъде носител на наградата СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА за 2021-та в община Гоце Делчев, бе взето на няколко етапа. Комисия от общински съветници в постоянната комисия по спорт в Общински съвет – Гоце Делчев, експерт от Общинска администрация, представители на местните медии и председателите на спортни клубове в общината, чрез анкета дадоха своето мнение. Към общия сбор точки се добавиха и постигнатите успехите на номинираните състезатели през календарната 2021 г. /Международни, Републикански и областни надпревари/. А чрез анкета – провела се във фейсбук страницата на общината, бяха излъчени победителите в категорията „Гласът на публиката“. Гласуването приключи на 29 декември в 17.00 часа. В анкетата гласуваха 6 100 човека.

Председателят на постоянната комисия по спорт към Общински съвет – Гоце Делчев, господин Димитър Бояджиев връчи наградите в категория «Отбор на годината» 2021 г.

На трето място в категорията е Работнически клуб „Спорт и здраве“ с председател на клуба Иван Ижбехов.  Отборът по планинско бягане към РК „Спорт и здраве” /Гоце Делчев/. Отборът по планинско бягане – Кръстю Панчев, Красен Пингов, Николай Димитров и Гълъб Топалов има общ брой 8 медала, от които – четири златни, два сребърни, два бронзови.

На второ място е Футболен клуб „Пирин“ гр. Гоце Делчев, една от двете емблеми на нашата община. През миналата година футболистите успяха да се завърнат в Югозападната трета лига и през последните два сезона се утвърдиха, като отбор, който може да победи всеки. Треньорът на клуба Димитър Крушовски получи наградата, с пожелания за още много успехи и в скоро време да се върнат в челните места и да бъдат незаобиколим фактор и в професионалния футбол на България.

ПОБЕДИТЕЛ В КЛАСАЦИЯТА „Отбор на годината“ е отборът на Хандбален клуб „Пирин“ с треньор Николай Пиргов. ХК  «Пирин» Гоце Делчев е основан през 1981 г. от група ентусиасти и любители на този спорт, като много бързо хандбалът се превръща в традиционен спорт за местното население и се радва на голяма подкрепа от страна на публиката.

Най-успешна за хандбала в Неврокопско до момента е 2001 г., когато отборът, воден от Костадин Вълков печели «Купата на България». В периода 2005 – 2015 г., усилията на местния хандбален клуб са насочени към развитието на детско – юношеската школа, с която отборът на «Пирин» печели редица награди на национални първенства и международни турнири.

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ОТБОРЪТ Е МЕЖДУ ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ПО ХАНДБАЛ ПРИ УЧАСТИЕ В А ХАНДБАЛНА ГРУПА, ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ОТНОВО НИ ЗАРАДВАХА С УЧАСТИЕ ВЪВ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА В ТУРНИРА ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ, СЛЕД ПОБЕДА НАД СПАРТАК (ВАРНА).

През 2021–та година, отборът на Пирин се класира на четвъртфинал за „Купата на България“ и завърши на 4-то място в А хандбална група. Да се надяваме, че през следващата 2022-а година отново ще бъдем домакин на финалната четворка и този път ще се поздравим с първото място.

Заместник кметът Богдан Боцев връчи наградата „Отбор на годината до 18 год.“ – 2021 г.

На трето място в категорията е Спортен клуб по карате „Киокошин“ – с председател на клуба г-н Стоян Златев. Каратистите от гр. Гоце Делчев, за поредна година прославяха името на града ни на национални и международни състезания в Пловдив и Варна и успяха да спечелят цели 14 медала през годината, от които 4 златни, 5 сребърни и 5 бронзови. Клубът изпрати и 5-ма представители на Европейско първенство, където младите каратисти стигнаха до четвъртфиналите.

На второ място са децата от ФК „Неврокоп-I“, като 2021 год. ще бъде записана със златни букви в историята на клуба. Клубът успя да стане областен шампион в конкуренция с връстниците си от 13 отбора от Благоевград, Сандански, Петрич и др. В изиграните 26 мача, нашите деца победиха в 23 и бяха със само 3 равни срещи. Те събраха 72 точки и отбелязаха 81 гола, допускайки едва 10 гола. Футболната школа на Антон Калайджиев през последните години се утвърди като водеща в работата с деца и подрастващи в областта.

НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ОТБОР НА ГОДИНАТА ДО 18 ГОДИНИ“ ЗА 2021 ГОДИНА Е БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ ПИРИН ДО 12 ГОДИНИ. ОТБОРЪТ, ВОДЕН ОТ ИЛИЯ ПАВЛОВ ПОСТИГНА ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА ГРАДА НИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА. МЛАДИТЕ ДАМИ УСПЯХА ДА ЗАВЪРШАТ НА 1-ВО МЯСТО В ЗОНА „РИЛА“ И НА 1-ВО МЯСТО НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ФИНАЛИ. ТЕ ПОСТИГНАХА 6 ПОБЕДИ СРЕЩУ ИМЕНИТИ СЪПЕРНИЦИ, КАТО РИЛСКИ СПОРТИСТ, БАЛКАН БОТЕВГРАД И ДРУГИ, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ. УСПЕХИТЕ НА КЛУБА НЕ ОСТАНАХА НЕЗАБЛЯЗАНИ И ОБЩО ОТ 12 МОМИЧЕТА, 8 ОТ ТЯХ ПОЛУЧИХА ПОВИКВАТЕЛНИ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ. ОСВЕН КУПИТЕ, ТРИТЕ КЛУБА ОТ КАТЕГОРИЯТА ПОЛУЧИХА И ВАУЧЕРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СПОРТНА ЕКИПИРОВКА ОТ MN SPORT.

Спортните успехи не биха били възможни без треньорите. Хората, които дават всичко от себе си, за да открият младите надежди и да ги превърнат в успешни спортисти. Костадин Харисков връчи наградите в категорията “Треньор на година”

На трето място в класацията със спечелени 107 точки е Стоян Златев – треньор на Спортен клуб по карате киокушин „Ронин“.

Стоян Златев е един от основателите на карате клуб «Ронин» Гоце Делчев. Той е треньор на отбора над 15 години. Завършил е Националната спортна академия и притежава черен пояс по карате. Негова е основната заслуга за многото спечелени награди и медали на успешните спортисти от карате клуб «Ронин» Гоце Делчев.

На второ място със 124 точки се нарежда Андон Калайджиев – треньор на Футболен клуб «Неврокоп». Той е треньор с близо 20 години опит в работата с деца и подрастващи. През 2003 г. той основава Футболен клуб «Неврокоп». През 2021 г., Андон Калайджиев може да се похвали с прекрасни резултати на своя отбор, който завърши на първо място в областното първенство за деца.

Победител в класацията «Треньор на годината» за 2021 год. е Илия Павлов – треньор на Баскетболен клуб «Пирин». Той е основател на баскетболния клуб и през последните години полага неимоверни усилия, да има баскетбол в град Гоце Делчев. Воденият от него отбор на «Пирин» до 12 години, успя да спечели шампионата в зона Рила, стана бронзов медалист на България. Под негово ръководство клубът до 14 години, се класира на държавни финали и зае 9-тото място.

Кметът Владимир Москов връчи наградите за цялостен принос в развитие на спорта в Община Гоце Делчев.

Първата от наградите е за ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС И РАЗВИТИЕ НА СПОРТА В ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.

НАГРАДАТА СЕ ПРИСЪЖДА НА Г-Н АСАН ИМАМОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МОТОЦИКЛЕТЕН КЛУБ «ЕНДУРО КЛУБ КОРНИЦА». КЛУБЪТ Е ОСНОВАН ОТ ГРУПА МОТОРИСТИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА И ВЕЧЕ ИМА РЕГИСТРИРАНИ НАД 20 ЧЛЕНА, КОИТО УЧАСТВАТ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО СЪСТЕЗАННИЕ ПОД ЕГИДАТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО МОТОЦИКЛЕТИЗЪМ. СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА, «ЕНДУРО КЛУБ КОРНИЦА» УСПЯХА ДА ИЗГРАДЯТ ТРАСЕ И СЕЧЕЛИХА ДОМАКИНСТВО ПРЕЗ 2021 ГОДИНА,С КОЕТО СПЕЧЕЛИХА И НАГРАДАТА ЗА СЪСТЕЗАНИЕ НА ГОДИНАТА. АСАН ИМАМОВ СПЕЧЕЛИ РЕПУБЛИКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО ЕНДУРО BG-X- ENDURO CHAMPIONSHIP ПРЕЗ 2021 ГОДИНА, КЛАС SENIOR (45+), ДИСЦИПЛИНА ЕНДУРО.

В категорията «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.», първата награда е за победителя от анкетата във фейсбук, в която най-много гласове получи Никола Посеков – от Спортен клуб по джудо «Неврокоп». През годината 10 годишният джудист успя да спечели сребърен и бронзов медал от два международни турнира.

Награди от гласуването на комисията за постигнати успехи през календарната 2021г. получиха още:

– Рабиа Нафузчи – Клуб по Художествена гимнастика «Пирин ЕМ»;

– Ани Боюклиева – Баскетболен клуб «Яворов»;

– Павел Милушев – Футболен клуб «Неврокоп»;

– Никола Посеков – Спортен клуб по джудо «Неврокоп»;

– Никола Спиров – Спортен клуб по джудо «Неврокоп»;

– Мария Гайдева – Спортен клуб по джудо «Неврокоп»;

– Гергана Ляскова – Баскетболен клуб «Яворов»;

– Деана Попова – Клуб по Художествена гимнастика «Пирин ЕМ»;

– Абдула Кичуков – ФК «Пирин – 1912»;

– Еге Хасан – ФК «Неврокоп»;

– Петър Ташков – СК по карате киокошин «Ронин»;

– Александър Заянджиков – Хандбален клуб «Пирин-64»;

– Георги Парасков – Спортен клуб по карате киокошин «Ронин».

Младите шампиони получиха своите наградите от кмета Владимир Москов.

На трето място в класацията със сбор от 111 точки се нареди Ангел Тюхков, от спортен клуб по карате киокошин «Ронин» гр. Гоце Делчев. През тази година Ангел спечели сребърен медал от националното първенство до 18 години и достигна до четвъртфинал на Европейското първенство в Румънния.

На второ място в класацията със 159 точки е Георги Хаджиев – също състезател на Клуб по карате киокушин «Ронин». Той изпраща една успешна година, в която спечели първо място на републиканското първенство по карате в категория до 80кг. И бронзов медал от Международен турнир «Черно море». Георги  се класира на европейското първенство за юноши, където достигна до четвърт финал. Да му пожелаем успех и през следващата година.

Победител в категория «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.» за 2021 год. със 165 точки е Мартин Георгиев. Мартин е част от Клуб по карате киокушин «Ронин» до 14 год. възраст. През тази година с шампион в категория до 55кг., шампион на националния турнир Купа «Пловдив» категория до 60 кг., в турнира печели и купата за най-техничен състезател при 14 годишните, като побеждава всичките си срещи с ИПОН за по-малко от минута. На международния турнир «Черно море» печели сребърен медал.

Първата награда е за победителя от анкетата във фейсбук, в която най-много гласове получи състезателя по културизъм – Костадин Шушутев. Костадин печели през година две първи места от турнир по бодибилдинг и фитнес в гр. Пазарджик, категория мъжка физика до 173 см. и от националното първенство по културизъм и фитнес квалификация за балканско първенство.

Пoследва награждаване за общ резултат, в който бяха включени резултатите от гласуването на комисията и постигнати успехи през календарната 2021г.

На трето място със 133 точки е футболистът на «Слован Братислава» – Васил Божиков. Божиков започва да тренира футбол от 7 годишен в школата на ФК «Пирин». Играе за „Левски“ (Карлово) и „Гигант“ (Съединение), през 2010 година е привлечен от „Миньор“ Перник. В началото на декември 2011 г. подписва за три години с актуалния шампион Литекс (Ловеч). Следват и транфери зад граница, като изиграва 23 мача за Касъмпаша и след това става част от Слован Братислава, с който през последните 3 години печели първенството и купата на Словакия. Божиков е неизменна част от националния отбор на България, като вече може да се похвали с 37 мача и 2 гола. От началото на годината е избран за вице-капитан на националния ни отбор. През 2019 година е избран на трето място Футболист на годината на България.

На второ място с общо сбор от 144  точки се нареди Крум Томчев – състезател по бодибилдинг и фитнес. През годината Крум печели общо 16 медала от световни и национални първенства. 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови. Двукратен световен бронзов медалист по натурален културизъм и фитнес от Валенсия, Испания. На националната сцена е непобедим и печели 5 златни медала по силов трибой и вдигане от лег в турнир «Шампион на шампионите.

Победител в анкетата «Спортист на годината» със 200 точки за втора година е КОСТАДИН КЪРДЖАЛИЙСКИ. Костадин Кърджалийски е състезател на боен клуб „Friends“, воден от популярния български боец и също бивш участник в SENSHI – Деян Топалски. Кикбоксьорът е „Спортист номер 1“ на Гоце Делчев за 2018 г., носител на републикански титли по кикбокс в трите рингови стила – К1, фул контакт и лол кик.  Завършил е УНСС, а по професия е счетоводител. През 2021 година Кърджалийски, става европейски вицешампион по кикбокс, където губи финалната битка от шампионът на Pit Bull Fight 2019 и на Украинската купа по кикбокс К-1 за 2020 година Владислав Фостенко. През лятото на 2021 година става бронзов медалист от европейското по карате, където спечели 3 срещи и загуби 1 на полуфинала. А преди няколко седмици донесе голямата гордост за нашата община и стана Републикански шампион “Full contact”, на републиканското първенство в гр. Пловдив. Като пример за мъжество и характер показа когато се изправи в полуфинала и финала със счупен крак. Но въпреки контузията успя да спечели.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *