След Андрей Андреев, още един клиент от Гоце Делчев успя да осъди клона на Първа инвестиционна банкаATANAS GLAVCHEV в града.

Собственикът на фирмата „Люмана и КО“ Атанас Главчев ще получи от банката 10 000 евро, законната лихва по тях и направените над 1600 лв. съдебни разходи. Благоевградският окръжен съд потвърди решението на Районният съд в Гоце Делчев от март 2016 г., който уважи претенцията на дружеството, което изгубило крупната сума при големия обир на трезора през юли 2009 година, когато нагли крадци задигнаха от сейфовете около 166 000 евро, 90 000 лева и два килограма златни накити, собственост на различни граждани, наематели на касети.

Ощетената фирма имала договор за наем на сейф с банката, в която се съхранявали служебните пари. Сумата обаче била задигната от крадците. Според дружеството трезорът не е изпълнил основното си задължение – да опази имуществото на клиентите, и затова предяви съдебен иск.

Съдът прие, че клонът на ПИБ в Гоце Делчев не е осигурил неприкосновеността на сейфовете. В случая става въпрос за кражба, а не за настъпило събитие, което банката е могла да предвиди. Основната функция на банковия клон е била да гарантира сигурността на съхраняваните вещи и пари от неправомерни посегателства. Именно затова магистратите счетоха, че е налице основание за обезщетяване на дружеството, което е изгубило парите, съхранявани във въпросния сейф.

Обирът на банковия трезор все още се помни, а извършителите така и не бяха разкрити. Извършителите бяха пристигнали в град Гоце Делчев няколко дни по-рано и бяха наели помещение в близост до банковия офис. Те бяха предплатили за помещението за месеци напред като казали, че ще го ползват за търговско представителство. След това атакували трезора. Добрали се до парите, минавайки през малка дупка в тухлена стена, пробита от новонаетия офис. Заглушили сигнално-охранителната техника и разбили 7 от общо 132 касети. Обирът беше извършен в почивните дни, но за кражбата станало ясно едва в сряда, тъй като от петък на предната седмица никой от служителите на банката не бил влизал в трезора. След обира директорът на клона Христослав Танчев беше уволнен.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *