От 1 януари 2022 г. една от последните безплатни банкови услуги изчезва – най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат. В сайта на финансовата институция четем, че от Нова година хората, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, вече ще плащат стандартната такса, когато пари теглят от АТМ устройство на банката.

Още в началото на септември, банката завиши тарифата си и тегленето на пари от банкомат вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат на Банка ДСК процентът е 0.15%, но не по-малко от 0.30 лв. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лв. Така от Нова година пенсионерите, които получават пенсията си в Банка ДСК, ще плащат 0.30 лв. върху суми до 200 лв. Ако изтеглените пари обаче са 400 лв., те ще плащат 0.60 лв. на банката. За 500 лв. таксата е 0.75 лв.

От тарифите на търговските банки става ясно, че малка част от тях предлагат безплатни тегления на пенсиите, които НОИ превежда по сметки на клиентите. В повечето случаи тази възможност е предвидена, ако дебитната карта е в пакет с други услуги и специална сметка, като за нейното обслужване се дължат месечни такси. Таксата за теглене на пенсия от ДСК ще засегне голям брой възрастни хора, защото това най-използваната от тях банка заради широката й клонова мрежа във всички градове в страната.

В последната година банките масово завишиха цената за ползването на дебитни карти, които са и най-използваната банкова услуга от потребителите, защото по банков път се превеждат заплатите им. Вече почти всички финансови институции прибират по 0.30 лв. за всяко теглене на пари от собствен банкомат, а за ползване на чужди АТМ устройства таксата скочи до 1.50 лв.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *