След националната награда на платформа „АГОРА”, читалище ”Изгрев-1930” с.Баничан за втори път тази година получи заслужено специална национална награда – плакет и отличие „Про Култура” 2015. Церемонията по тържественото награждаване се състоя в х-л „Шератон”- София, на 12 август, обявен от ООН за международен ден на младежта. Българската Асоциация на Работодателите в Областта на Културата/БАРОК/ съвместно с Граждански институт и под патронажа на Министерството на младежта и спорта, за втори път връчват годишните награди „Про Култура” за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура в различни категории. Номинация на ч-ще „Изгрев-1930″Баничан бе в категория „Приложни изкуства и народни занаяти“.

При обсъждането на номинацията са взети предвид:
– начинът по който инициативите или дейностите допринасят до разширяване на достъпа на младите хора да култура;
– инициативите и цялостната дейност на НЧ”Изгрев-1930” насърчава творческата активност на младите хора;
– постигането чрез култура на конкретни резултати за развитието и реализацията на младите хора с различен социален статус;
– приносът за развитие на партньорства между творческия сектор и младите хора;
– въздействието на дейностите;
– устойчивостта на дейностите;
– новаторството и вдъхновението на инициативите.
„Иновативните подходи в реализирането на нашите проекти „Плетените чорапи на Баничан, вълшебство от красота и изкуство” финансиран от НФК и „Цветни приказки без край, върху везаните пищюмали на Баничан” финансиран от ФРГИ, получиха покана от БАРОК и Граждански институт за презентация на III-та Национална конференция по случай 12 август – международен ден на младежта. Присъстващите в залата представители на министерства, експерти на държавни и общински, културни и образователни институции, граждански организации, медии и др. бяха впечатлени от QR-кода на Баничан. Наградата ни бе връчена от заместник кмета на СофияNAGRADA RUMI BANICANQR KOD BANICAN Тодор ЧобаноHDP_0891в“ – разказа секретарят на читалището Румяна Джибова.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *