от Росица Джамбазова

От фермата до твоята трапеза в парка на гр. Гоце Делчев. Много хубава идея да участват земеделски производители и производители на храни и напитки от област Благоевград. Още по-хубаво е, че е по идея на областната служба по земеделие, подкрепена от министерството на земеделието и общините в областта. А най-хубавото е да опиташ вкусни продукти. И млечни, и зеленчукови, и всякакви сладка, мед и разбира се, хубави вино. И веднага искаш да си купиш за трапезата. Ама, не, не може. Само дегустация е. Та, реално е „от фермата до… без трапезата“.

Не успях да видя всички изложители, но имаше наистина впечатляващи. Най-много се бяха постарали от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Цялостна визия на щанда, нови интересни продукти от тяхното био стопанство, красиво подредени като сладко от черници, сладко от тикви и портокалови корички, за първи път пробвах сладко от ябълки и ми хареса много, сок от смокинови листа, активно участие и на ученици, и на учители. А какво бяло десертно грозде имат, приказно.

Иска ми се да спомена и Избата Логодаш. Имат серия вина с етикети с красиви пеперуди. Грабват вниманието. Пенливите вина също изглеждат класно.

И понеже официално зам. министър Събев пожела да е многолетна традицията не се стърпявам с няколко предложения да стане още по-добре: Няма ли как изложителите да продават продуктите си, че наистина да стигнат до трапезата? Сигурно НАП разбират, че тези хора няма да натрупат милиони от такъв форум, а пък БАБХ и без това ги е проверявала хиляди пъти. Много хубаво, че 3-ма служебни зам. министри от министерството на земеделието дойдоха за официалното откриване и показаха, че това събитие е значимо. Но ако откриването е по-рано и се видят с изложителите, ще е много по-добре. И повече селфита могат да си направят.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *