По информация на гръцки медии, кметицата на Кавала – Димитра Цанака е бил поканена да присъства и да свидетелства в парламентарна КОМИСИЯ ГЪРЦИЯкомисия към гръцкия парламент, която се занимава с т. нар. „в трета българска окупация през 1941 – 1945“, както и за първите две български „окупации“ през 1912 – 1913 и 1916 – 1918. Покана да свидетелстват са получили също кметът на Доксато – Димитриос Далакакис, както и митрополитът на Драма – Павел. Тази комисия разглежда както българските, така и италианските действия по време на войните.
Гръцките медии припомнят твърденията, че политиката на България към областта Източна Македония в Гърция е била насочена към „българизация“ на населението, което било и причина за всички актове на насилие, плячкосване на богатства и убиване на тези, които се съпротивлявали и не искали да се откажат от гръцката си идентичност. Димитра Цанака е говорила за историческите събития от 1941 – 1944 година.
В протокола от заседанието на двупартийната парламентарна комисия е цитиран владиката на Драма: „Не искаме пари, искаме морална реабилитация!“

Тази новина има 1 коментара

  1. hrhr Reply

    И АЗ ИСКАМ МОРАЛНА РЕАБИЛИТАЦИЯ – ЗА 200 ГОДИШНОТО ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.