Представители на политическите партии от Гоце Делчев не постигнаха консенсус за състава на Общинската избирателна комисия за изборите през октомври. За председател отDSCN1047 ГЕРБ предложиха юриста Мартин Бусаров. Реформаторският блок поиска секретарското място, въпреки предложението председателят да бъде от ГЕРБ, зам. председателят от ДПС и секретарят да е от БСП. Лидерът на БСП Валери Сарандев, категорично отказа да подкрепи такава промяна. Предложението на БСП за секретар бе за адвокат Мария Икономова, а лидерът на ДСБ д-р Елена Аврамова предложи за поста адвокат Иванка КехайовDSCN1061а. Предложението й веднага бе подкрепено от представителя на ГЕРБ Костадинка Богданова.
„Управляващите искат да имат всички възлови места в ОИК, защото секретарят и председателят подписват протоколите, от което веднага личи, че се чака административно решение в тяхна полза. Уговорката е ясна, след като предлагат за секретар човек, който в предните избори, беше председател на ОИК от квотата на ГЕРБ. Това е пример, че се създават предпоставки за манипулация на изборните резултати! Няма да допуснем някой да ни извива ръцете! ” – коментира пред всички лидерът на БСП Валери Сарандев и добави, че БСП няма да подпишат протокола от срещата.

DSCN1077
Въпреки, че представителите на Реформаторския блок в града – Елена Аврамова, Иван Душков и Андрей Радонов се оттеглиха на кратка консултация, предложението си за секретар на ОИК те не оттеглиха. В тази ситуация ЦИК ще реши как ще бъдат разпределени местата в ОИК – Гоце Делчев. Иначе съставът й ще е от 11 членове – 3 от ГЕРБ – Мартин Бусаров, Рая Тунчева, Стоян Лапчев и резерва Кристина Великова, 2 от БСП – Мария Икономова и Венета Итева, от ДПС – Шабан Хаджиоли, от Реформаторски блок – Йорданка Кехайова, от ББЦ – Атанас Балабанов, с резерва Росица Симеонова, от АТАКА Трендафилка Джонгова и от АБВ – Костадин Шопов. Предложението за зам. председател на ОИК от страна на ДПС е за юриста Шабан Хаджиоли.

DSCN1078

DSCN1073

Коалицията Патриотичен фронт беше представена от адвокат Тодор Петралийски от НФСБ, който предложи в състава на ОИК – Анна Донкова, с резерва Йорданка Бузова, а Мариана Атанасова съобщи, че е упълномощена от ВМРО, тя да представлява коалицията на патриотите, като всеки от двамата в коалицията настояваше за своите хора, макар квотата им да е само от един представител. И този неизяснен коалиционен въпрос между хората на Валери Сименов и Красимир Каракачанов в Гоце Делчев бе оставен за решение от страна на ЦИК. Адвокат Петралийски сподели, че и на други места няма разбирателство за ръководните постове в ОИК, а човек на висок пост му е казал в неофициален разговор, че въпросът се решава според лобито на съответната партия в ЦИК.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *