Обични във възкръсналия Христос Господ, братя и сестри,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Светлата и най-радостна вест за възкресението на Господ Иисус Христос разпръсква мрака на страха, скръбта и разочарованието. „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта потъпка смъртта“, надеждите ни оживяват, навсякъде се въдворява радостта.
Велико е чудото на Христовото възкресение! То преобръща логиката на този свят и временния живот тук, защото от гроба възсиява животът. Господ Иисус Христос победи смъртта и ни подари тази победа, за да живеем и се спасяваме чрез нея. Затова небесата достойно се веселят, земята се радва, видимият и невидимият свят празнуват възкресението Христово, в което ние се утвърждаваме.
Велико щастие ни е дарувал нашият Господ Иисус Христос чрез Своето възкресение. Всяка година този дивен Празник ни преобразява със своята обновяваща сила. В това прекрасно духовно тържество можем да отложим скърбите и несгодите на сегашния измамен, временен живот и да устремим сърцата и умовете си към истинския, вечен и небесен живот във възкръсналия от мъртвите Христос Господ.
Светлината и топлината на огъня, който държим в горящите в ръцете ни свещи и който носим в домовете си, е символ на възсиялия от гроба Господен огън, на истинността на Христовото възкресение, на светлината, която Спасителят яви за нас човеците в света „която в мрака свети и мракът я не обзе“. Този огън е израз на пламтящата наша вяра и любов към възкръсналия от мъртвите Господ Иисус. Тази наша вяра като православни християни, вярата на Църквата Христова, е нашата най-голяма радост и най-ценна придобивка. Тази наша вяра е и „победата, която победи света“, както утвърждава св. ап. и ев. Йоан Богослов.
За да видим непристъпната светлина на възкресението, трябва да очистим чувствата си, както ни призовава и църковният химнописец. За нас християните това означава да живеем в подвига на борбата с греховете и страстите, но също така и със стремежа към обогатяване с добродетели и към духовно усъвършенстване. Да носим отговорностите си пред Бога, пред Родината си, пред обществото и към всеки отделен човек, с когото сме поставени заедно в този свят. Да помним винаги, че всяка човешка душа, всеки един човешки живот, е по-ценен от целия свят с всичките му богатства, както ни уверява Господ Иисус Христос.
За съжаление днес живеем в свят, в който като че ли всичко това се обезцени. Днес чуваме повече пъти думата война от думата мир. В живота ни нахлуха враждебност, недоверие, жестокост, разделение, зависимости…Господстващо място се опитват да заемат лицемерието, лъжата, безотговорността. Затова нека в Празника на празниците, възкресение Христово, се обновява надеждата и радостта ни, нека да се изпълваме с Христовия мир. Да чуем гласа на Христовия апостол, който от името на всички вярващи поставя въпроса:
Кой ще ни отлъчи от любовта Божия: скръб ли, притеснение ли, или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли, или меч?
и ни дава и отговора:
…ни смърт, нито живот, ни Ангели, ни Власти, нито Сили, ни настояще, нито бъдеще,
ни височина, ни дълбочина, нито друга някоя твар ще може да ни отлъчи от любовта Божия в Христа Иисуса, нашия Господ.
От сърце поздравявам всички вас православни християни в пределите на богоспасаемата Неврокопска епархия с най-светлия Празник, тържеството на нашата вяра – славното и живоносно Възкресение Христово! Изпросваме от възкръсналия наш Господ Иисус Христос за всички вас душевен мир, радост в сърцата, душевно и телесно здраве, времена спокойни и благоприятни за ползотворни трудове за духовен напредък и преуспяване във всички добродетели, за добруването на Църквата, Отечеството и народа ни. Господ да удостои всички с венеца на правдата! Бог на мира и любовта да дарува щедро своето небесно благословение и да пребъдва с всички вас от сега и във вечността!
С пасхално благословение,
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
Пасха, 2024 г.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *