Патриотичен фронт е категоричен, че българското правителство не може да се поддава на външни внушения и трябва да гарантира спазването на законността и реда в България.
Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той изчете декларация от името на парламентарната група по повод полученото писмо от Европейския съд по правата на човека, в което се препоръчва незаконните постройки да бъдат запазени.
Въпросните сгради са доказано незаконни, голямата част от тях са построени върху окупирани частни земи, за тях има издадени валидни и законни заповеди за премахване. Тези незаконни постройки са символ на продължаващото вече 25 години политическо безхаберие и причина за тежка етническа и битова престъпност, категорични са Патриотите.
Учудени сме, че ЕСПЧ не се произнесе с такива „спешни привременни мерки“, когато френски власти разрушаваха и продължават да разрушават цигански катуни, без да осигуряват жилища на засегнатите. Намираме това поведение за проява на недопустим и неевропейски двоен стандарт и политическо лицемерие, се посочва още в декларацията.

GYRMEN PROTESTITE
Пълен текст на документа:
Уважаема госпожо председател,
Уважаеми колеги,
Парламентарната група на Патриотичен фронт остро възразява срещу скандалните опити за пореден път за бъде нарушен закона и да бъдат спасени незаконните цигански постройки в кв. „Кремиковци“, село Малчево, община Гърмен.
Въпросните сгради са доказано незаконни, голямата част от тях са построени върху окупирани частни земи, за тях има издадени валидни и законни заповеди за премахване. Тези незаконни постройки са символ на продължаващото вече 25 години политическо безхаберие и причина за тежка етническа и битова престъпност.
Категорично не приемаме твърденията, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) „бил решил“ да не бъдат премахвани незаконните цигански постройки във въпросния квартал „Кремиковци“.
Европейският съд по правата на човека не е решавал нищо подобно, а е изпратил писмо с препоръчителни мерки.
Припомняме, че Европейският съд по правата на човека не е „институция“ по смисъла на Договора за Европейския съюз, а е орган на Съвета на Европа, по смисъла на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Внушенията, че едва ли не ЕС пази незаконните къщи са неверни, подвеждащи и фалшиви. Все още няма подписано споразумение за присъединяване на ЕС към Конвенцията, именно заради спорове за съвместимост с правото на Съюза.
Дори да бъде заведено дело пред Европейския съд по правата на човека срещу България – дейност, от която се издържат БХК и останалите грантови правозащитници, настояваме българската държавна власт да изготви своя мотивирана теза, с която да докаже законосъобразността на издадените заповеди за премахване на незаконните постройки.
Твърдим, че писмото на Европейския съд по правата на човека има пожелателен характер и няма никаква сила на присъдено нещо. Намираме размислите на анонимни евро чиновници, изложени в епистоларна форма, за неинформирани и несъотносими към конкретната ситуация в България. Настояваме това писмо, както и „позицията“ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат приети за сведение, а процедурата по премахването на незаконните постройки да бъде довършена.
Категорично възразяваме местната администрация и държавната власт да се съобразяват с това „писмо“ и с внушенията, които се правят около него. Настояваме Министерски съвет незабавно да реагира и да изпрати на тези две институции пълната информация по всички случаи на битова етническа престъпност и проблеми, създадени от обитателите на тези незаконни гета.
Настояваме Министерски съвет да направи пълна справка за адресните регистрации и имотното състояние на обитателите на незаконните постройки, защото сме убедени, че те не са се „самопоявили“ в градините около Гърмен, а са дошли от някъде, където вероятно притежават недвижими имоти или части от тях.
Настояваме да не се отлага възстановяването на законността и спазването и прилагането на българските закони да бъде еднакво за всички български граждани.
Твърдим, че спирането на премахването на незаконните постройки на основата на това писмо, ще представлява дискриминация спрямо правата и законните интереси на останалите български граждани.
Припомняме, че точно тези грантови „правозащитници“, които са автори на последния „сигнал“ до ЕСПЧ, използваха същия метод, за да спрат премахването на незаконни цигански постройки в кв. „Баталова воденица“ в столицата. В резултат на което и днес български граждани, собственици на земята под тези незаконни постройки, не могат да ползват своя законен частен имот, за който плащат данъци.
Учудени сме, че Европейският съд по правата на човека не се произнесе с такива „спешни привременни мерки“, когато френски власти разрушаваха и продължават да разрушават цигански катуни, без да осигуряват жилища на засегнатите. Намираме това поведение за проява на недопустим и неевропейски двоен стандарт и политическо лицемерие.
Не сме учудени от това, че БХК и подобните им псевдо-правозащитни организации не сезираха нито Европейския съд по правата на човека, нито Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за дискриминация над циганите от страна на френските власти.
Не вярваме, че това е пропуск или липса на информация, защото Лил, Париж, Бордо и други френски градове се намират много по-близо до Страсбург, отколкото община Гърмен.
Патриотичният фронт сезира Европейския съд по правата на човека за дискриминационното, по неговите собствени критерии, поведение на френски и белгийски местни власти, които премахват незаконни цигански постройки без да осигурят на обитателите им комфортни жилища. Питаме какви предписания и писма е изпратил до кметовете и общинските съвети в Париж, Лил, Лион, Еври. Ако не е – защо и кога ще ги изпрати.
Същевременно, чрез своя член на Европейския парламент, ПФ отправя питане към Европейската комисия относно дискриминацията по етнически признак над български граждани, чиито имоти, права и законни интереси са нарушени от обитателите на тези незаконни гета.
Заставаме твърдо зад исканията на жителите и данъкоплатци от община Гърмен, кв. „Орландовци“, село Мечка, кв. „Захарна фабрика“, „Факултета“, Виетнамските общежития, Катуница и на стотици други населени места. Техният протест срещу узаконяването на беззаконието е напълно справедлив. Настояваме незаконно окупираната от жителите на катуна земя да бъде освободена.
Патриотичен фронт е категоричен, че българското правителство не може да се поддава на външни внушения и трябва да гарантира спазването на законността и реда в България.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *