Извънредното положение в страната, препоръката да си стоим повече у дома и затварянето на детските площадки и парковете поставиха в незавидно положение децата. Педиатри препоръчват да се въведе времеви диапазон, в който все пак родителите да могат да разхождат малчуганите на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, коментира педиатърът д-р Николина Колева, в предаването „Преди всички“ по програма Хоризонт на БНР.

Един от факторите за добър имунитет е редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън, излагане на слънце. Като цяло закаляване на организма. От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре„.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект“, коментира специалистът. 

Опасения, че след дългия период прекаран у дома децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване„, заяви д-р Радева, затова според нея частично облекчаване на режима с възможност за посещения в парковете е „много добър вариант за децата, дори и да не е всеки ден – да има някаква възможност да излизат децата“.

По думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

„Има две групички. Едните са родители, които са притеснени, че закъсняват ваксинациите и които настояват да идват, да се правят профилактичните консултации и ваксинациите. Другата групичка е да се отлагат колкото може повече. Но това си е нормално в ежедневието, дори когато нямаме заплахата от коронавируса“, посочи тя.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *